4734 sayılı Kanun’da Mahkemelerce merciine tevdi kararı verilerek Kamu İhale Kurumu’na gönderilecek dosyalardaki başvuru usul ve esaslarına ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, bu şekilde merciine tevdi kararı ile davalı Kurum’a gelen dosyadaki itirazen şikâyet başvurusu usulünün özel bir durum oluşturduğunun açık olması karşısında Mahkemece merciine tevdi kararı verilip verilmeyeceğinin davacı tarafından davanın açılması aşamasında bilinemeyecek olması nedeniyle dava dilekçesi ile birlikte sunulması beklenemeyecek olan itirazen şikâyet başvurusu bedelini Kurum hesaplarına yatırmak ve başvuruya ilişkin belgeleri sunmak üzere davalı idarece davacıya süre verilmesi gerektiği açık ise de, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda itirazen şikâyet başvurusunun süresi içinde yapılmadığı anlaşıldığından yapılan başvurunun reddinde sonucu itibari ile hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No : 2019/014
Gündem No : 15
Karar Tarihi : 13.03.2019
Karar No : 2019/MK-94
BAŞVURU SAHİBİ:
YAVUZ KORUMA VE ÖZEL GÜVENLİK HİZ. LTD ŞTİ. (İDARİ MERCİİ TECAVÜZÜ)
İHALEYİ YAPAN İDARE:
İzmir Banliyö Taşıma Cılığı Sistemi T İcaret A.Ş.
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2017/245313 İhale Kayıt Numaralı “3 Vardiya Esasına Göre 417 Güvenlik Personeli, 7(Yedi) Vardiya Sorumlusu, 1 (Bir) Koordinatör Olmak Üzere Toplam 425 Kişi İle İzban Aş’Ye Ait İstasyonlarda Ve Merkez İdari, Atölye Binası Koruma Ve Güvenlik Hizmet Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

KARAR:

İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş. tarafından yapılan 2017/245313 ihale kayıt numaralı “3 Vardiya Esasına Göre 417 Güvenlik Personeli, 7 (Yedi) Vardiya Sorumlusu, 1 (Bir) Koordinatör Olmak Üzere Toplam 425 Kişi ile İzban A.Ş.’ye Ait İstasyonlarda ve Merkez İdari, Atölye Binası Koruma Ve Güvenlik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak, Yavuz Koruma ve Özel Güvenlik Hiz. Ltd Şti. itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 21.06.2018 tarihli ve 2018/UH.IV-1206 sayılı karar ile “Başvurunun reddine” karar verilmiştir.

Davacı Yavuz Koruma ve Özel Güv. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada, Ankara 8. İdare Mahkemesinin 21.09.2018 tarihli ve E:2018/1815, K: 2018/1918 sayılı kararında “Yapılan itirazen şikâyet başvurusunun süre yönünden reddine ilişkin kısmın incelenmesinden,
Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerden davacının 18.04.2018 tarihinde idareye şikâyet başvurusu yaptığı, idarece başvurunun idare kayıtlarına alınmasını izleyen 10 gün içinde bir karar alınmadığı, dolayısıyla idarenin zımni red kararına karşı karar alma süresinin bitimini izleyen 10 gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusu yapması gerekirken 21.05.2018 tarihli dilekçe ile İzmir İdare Mahkemesinde dava açıldığı, dava dilekçesinin ise İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin merciine tevdi kararı ekinde 11.06.2018 tarihinde Kurum kayıtlarına alındığı, her ne kadar İdare Mahkemesinde davanın açıldığı tarih idareye başvuru tarihi olarak kabul edilecek olsa da en geç 09.05.2018 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerekirken bu süre geçirildikten sonra itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğundan itirazen şikâyet başvurusunun süresi içerisinde yapılmadığı anlaşılmakla davacı tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusunun süre yönünden reddinde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Yapılan itirazen şikâyet başvurusunun şekil yönünden reddine ilişkin kısmın incelenmesinden;
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesi (j) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırılmadığı ve dilekçeyi imzalayan avukata ait baro pulu yapıştırılmış vekâletnamenin sunulmadığı tespit edildiğinden başvurunun şekil yönünden reddinde; dava açma amacı ile Mahkemeye müracaat eden davacıdan, dava dilekçesi ile birlikte Kamu İhale Kurumu’na yapılacak itirazen şikâyete ilişkin başvuru ücretini ve başvuruya ilişkin belgelerini sunmasının beklenemeyeceği, 4734 sayılı Kanun’da Mahkemelerce merciine tevdi kararı verilerek Kamu İhale Kurumu’na gönderilecek dosyalardaki başvuru usul ve esaslarına ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, bu şekilde merciine tevdi kararı ile davalı Kurum’a gelen dosyadaki itirazen şikâyet başvurusu usulünün özel bir durum oluşturduğunun açık olması karşısında Mahkemece merciine tevdi kararı verilip verilmeyeceğinin davacı tarafından davanın açılması aşamasında bilinemeyecek olması nedeniyle dava dilekçesi ile birlikte sunulması beklenemeyecek olan itirazen şikâyet başvurusu bedelini Kurum hesaplarına yatırmak ve başvuruya ilişkin belgeleri sunmak üzere davalı idarece davacıya süre verilmesi gerektiği açık ise de, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda itirazen şikâyet başvurusunun süresi içinde yapılmadığı anlaşıldığından yapılan başvurunun reddinde sonucu itibari ile hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine, …. ” gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, ancak itirazen şikâyet başvurusunun şekil yönünden reddinin yerinde olmadığı kararda belirtilmiştir.

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Kamu İhale Kurulunun 21.06.2018 tarihli ve 2018/UH.IV-1206 sayılı kararının başvuruyu şekil yönünden reddeden kısmının iptaline,

Oybirliği ile karar verildi.