İHALEDE YÜKLENİCİNİN GECİKME TAZMİNATI İSTEME HAKKI

image_pdfimage_print
72 / 100

İHALEDE YÜKLENİCİNİN AYNEN İFA VE GECİKME TAZMİNATI İSTEME HAKKI

Borçlu temerrüde düşse bile sözleşme ilişkisi taraflar arasında devam eder. Yüklenici, mütemerrit idareye borcunu ifa etmesi için TBK m. 123’te belirtildiği üzere mehil verebilir. TBK m. 124’te mehil verilmesine gerek bulunmayan haller düzenlenmiştir. Yüklenici mehili kendisi verebileceği gibi mehil hakim tarafındanda tayin edilebilir.

Verilen mehilin sonunda yüklenici para borcunun aynen ifa edilmesini ve ifanın gecikmesi sebebiyle gecikme tazminatını talep edebilir. Daha önceki kısımlarda da bahsedildiği üzere para ödeme borcunun ifası imkansız olmadığından, yüklenicinin idareden aynen ifa talebinde bulunmasını engelleyen bir durum söz konusu değildir. İş sahibi idarenin, yüklenicinin aynen ifa ve gecikme tazminatı istemesi halinde kusurunun olup olmamasınında bir önemi yoktur.

Sözleşmede gecikme tazminatı isteneceği belirtilmese bile kanundan doğan bir hak olması sebebiyle aksine bir beyanda bulunmadığı müddetçe yüklenici her zaman bu hakkını kullanabilir.

Emsal İhale Yargı Kararı

Yargıtay 15. HD. 21.9.2020, E. 2019/3047 K. 2020/2498 “…Sözleşmede gecikme tazminatı ödeneceğine dair hüküm bulunmasa dahi yüklenicinin teslimde gecikmesi halinde BK 106/II. maddesi hükmünce… gecikme tazminatı isteyebilecektir…”

İHALEDE YÜKLENİCİNİN GECİKME TAZMİNATI İSTEME HAKKI 1

image_pdfimage_print