Ameliyathaneler Tadilat ve Onarım İşi Yürütmeyi Durdurma ihale kararı

Toplantı No  : 2007/018
Gündem No  : 106
Karar Tarihi : 12.04.2007
Karar No  : 2007/MK-40

Şikayetçi:
 Yüzey Yapı Üretim Tic. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 Çekirge Devlet Hastanesi
Gündem Konusu:
 Kamu İhale Kurulunun 28.08.2006 tarih ve 2006/UY.Z-2031 sayılı Kararı hakkında Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı.
Karar:
 

Çekirge Devlet Hastanesi’nce Belli İstekliler Arasında İhale Usulü (08.06.2006 tarihinde ön yeterlik, 12.07.2006 tarihinde yeterlik değerlendirmesi) ile yapılan “Ameliyathaneler Tadilat ve Onarım İşi” ihalesine ilişkin olarak Yüzey Yapı Üretim Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun,

 

28.08.2006 tarih ve 2006/UY.Z-2031 sayılı Kararıyla, “Mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,” karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararlarının iptali istemiyle ihale komisyon kararı ile ihale üzerinde bırakılan davacı Alp Turizm İnş. Enerji Tic. Ltd. Şti. vekili tarafından açılan davada, Ankara 7. İdare Mahkemesinin 27.03.2007 tarih ve Esas No:2006/2384, Karar No.2007/644 sayılı kararı ile;  “…Dava konusu olayda, şikayetçi şirketin teklif aşamasında sunması istenilen iş deneyim belgesini başkasına kullandırmayacağına dair taahhütname yukarıda anılan yasa ve yönetmelik hükümleri uyarınca istenilmesi zorunlu belgeler arasındadır ve mahiyeti itibariyle iş deneyim belgesinden farklı bir belge olduğu açıktır. İhale şartnamesinde iş  deneyim belgesine yer verilmemiş olması iş deneyim belgesini başkasına kullandırmayacağına dair taahhütnamenin istenemeyeceği biçiminde yorumlanamaz. İş deneyim belgesini başkasına kullandırmayacağına dair taahhütnamenin isteniliş amacı ilgililerin ihaleye giriş anındaki durumunun is tamamlanıncaya kadar devamını sağlamaya  yöneliktir. İş deneyim belgesi ise yapım işini yapabilecek nitelikte olduğunu gösterir bir    yeterlik belgesidir. Dolayısıyla iş deneyim belgesini başkasına kullandırmayacağına dair taahhütnamenin bir yeterlik  belgesi olarak değerlendirilerek ihalenin başka bir aşamasında istenemeyeceği düşünülemez. Bununla birlikte idare ihalenin her aşamasında isteklilerin durumunu teyit ve tespite yönelik her türlü bilgi ve belgeyi isteme yetkisine de sahiptir. Yukarıda anılan yönetmelikle idarelerin eksik belgeleri tamamlatamayacağı açıkça düzenlendiğinden iş deneyim belgesini başkasına kullandırmayacağına dair taahhütnamenin idarece tamamlatılması yoluna gidilemeyeceği de açıktır.

4734 sayılı Kamu ihale Kanununun 6.maddesinin 3. fıkrasındaki düzenleme ile ihale komisyonlarına, ihale günü gelmeden önce ihale dokümanı ve ihale işlem dosyası hakkında bilgi sahibi olmak, ilan metni ve ihale dokümanlarında tekliflerin hazırlanmasını veya isin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin bulunup bulunmadığını tespit etmek imkan ve yetkisi verilmiştir. Kısacası, ihale komisyonlarına ihale işlemlerine en iyi şekilde hazırlanma ve ihaleyi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirme imkanı tanınmıştır.

Her ne kadar, ihale komisyonu ihale ilanından sonra en geç üç gün içinde oluşturulur şeklindeki düzenlemeye aykırı olarak geç teşekkül ettirilmişse de anılan düzenlemenin ihale komisyonunun oluşumuna ve idarenin kendi iç işleyişine ilişkin disiplinler bir düzenleme olduğunun kabulü gerekir ve salt komisyonun 3 gün içerisinde oluşturulmamış olmasının, tamamlanmış bir ihalenin iptalini gerektirmeyeceği açıktır. Dava konusu olayda ihale komisyonunun ihale ilanından 7 gün sonra ancak ön yeterlik değerlendirmesinden önce oluşturulduğu sabittir ve ihale ilanından sonra ciddi ve işlemi sakatlayacak boyutta bir gecikme de gerçekleşmemiştir. Bununla birlikte ihale komisyonunun üç gün içinde oluşturulmaması 4734 sayılı Kamu ihale Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrasında tarifini bulan ihale hukukunun genel ilkelerine aykırılıkta oluşturmamaktadır. İhale komisyonunun ihale tarihinden önce fakat yasada belirtilen süreden sonra oluşturulmasının ihaleye katılanlar yönünden her hangi bir avantaj veya dezavantaj sağlamadığı da açıktır.

Diğer taraftan, bakılan davada. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi “Ameliyathaneler Tadilat ve Onarım’ işinin, niteliği ve ihale işlemlerinin, kamu kurumlarının yasa ile yüklendikleri görevlerin, yerine getirilmesinin geciktirilmesine neden olmayacak biçimde tamamlanarak, belirsizlik halinin uzatılmasına meydan verilmemesi yolundaki kamu yararı, gözardı edilerek Kamu İhale Kurumunca, hukuken geçerli nedenlere dayanmadan, ihalenin iptal edildiği görülmektedir,

Bu durumda, davacı şirketin kazandığı Bursa Çekirge Devlet Hastanesi “Ameliyathaneler Tadilat ve Onarım İsi” ihalesine ilişkin işlemlerin ve ihalenin iptaline ilişkin 28.08.2006 gün ve 2006/UY.Z-2031 sayılı davalı idare işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle “Yürütmenin Durdurulması” kararı verildiği anlaşılmıştır.

 

2709 sayılı T.C. Anayasasının 138/4 üncü maddesinde, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/2 nci maddesinde; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28/1 inci maddesinde ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1) Kamu İhale Kurulu’nun 28.08.2006 tarih ve 2006/UY.Z-2031 sayılı Kararının iptaline,

 

2) Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

Dr.Hasan GÜL

 

 

Başkan

 

 

 

 

 

Namık DAĞALP

Bilal KARACA

Hakkı USTAÖMER

Üye

Üye

Üye

II. Başkan

 

 

 

 

 

 

 

 

H. Hüseyin GÜRHAN

K. Nejat ÜNLÜ

Ahmet ÜLKER

Üye

Üye

Üye

 

 

 

 

 

 

 

 

Yaşar GÖK

 

 

Üye