anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye göre yürütülen “…….” işinde, ‘Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması’ ve ‘Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması’ imalatları yerine ‘Ahşap Kalıp İskelesi’ imalatı yapılmasına ve ‘Eski Boyalı Yüzeylere Astar Uygulanarak İki Kat Su Bazlı Mat Boya Yapılması (iç cephe)’ imalatı ihale dokümanında belirtilen alanların tamamına yapılmamasına rağmen, yükleniciye bu hususlar dikkate alınmadan ödeme yapıldığı

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2015
Dairesi 2
Karar No 35449
İlam No 130
Tutanak Tarihi 12.1.2017
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

……. Üniversitesi ile ……. Mühendislik (…….) arasında düzenlenen anahtar teslimi götürü bedel sözleşmeye göre yürütülen “…….” işinde, ‘Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması’ ve ‘Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması’ imalatları yerine ‘Ahşap Kalıp İskelesi’ imalatı yapılmasına ve ‘Eski Boyalı Yüzeylere Astar Uygulanarak İki Kat Su Bazlı Mat Boya Yapılması (iç cephe)’ imalatı ihale dokümanında belirtilen alanların tamamına yapılmamasına rağmen, yükleniciye bu hususlar dikkate alınmadan ödeme yapıldığı görülmüştür.

“…….” işine ilişkin ihale dosyası ve eklerinde yapılan incelemede; işe ait sözleşmenin 10.09.2014 tarihinde düzenlendiği, sözleşmeye göre 12.09.2014 tarihinde yer teslimi yapılarak yüklenicinin işe başlamasının sağlandığı, iskele ve kalıp işleri kapsamında ‘İ3.1 Düz Yüzeyli Beton ve Betonarme Kalıbı’, ‘İ 3.2 Ahşap Kalıp İskelesi (En Yüksek 4 M)’, ‘İ3.3 Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması (0,00-51,50 m Arası)’, ‘İ3.4 Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması (0,00-21,50 m Arası)’ iş kalemlerinin yapılmasının öngörüldüğü; boya işleri kapsamında öngörülen iş kalemlerinden birinin ‘İ8.4 Eski Boyalı Yüzeylere Astar Uygulanarak İki Kat Su Bazlı Mat Boya Yapılması (iç cephe)’ işi olduğu, birim fiyat tariflerinde bu iş kalemlerinin tariflerine yer verildiği ve tekliflerin bu hususlar dikkate alınarak verildiği görülmüştür.

İşe ait sözleşmenin 6 ncı maddesinde;

“Bu Sözleşme, anahtar teslimi götürü bedel sözleşme olup, ihale dokümanında yer alan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için yüklenici tarafından teklif edilen … toplam bedel üzerinden akdedilmiştir.

Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde, yüklenicinin teklif ettiği toplam bedel esas alınır.”,

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu işte yüklenici teklifini ihale dokümanında yer alan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak vermiş ve yüklenicinin işin tamamı için teklif ettiği toplam bedel üzerinden sözleşme akdedilmiştir. Dolayısıyla iş kapsamında yapılması öngörülen imalatların yüklenici tarafından ihale dokümanına uygun olarak yapılması, bu imalatların yapılmadığı veya imalatlar yerine başka imalatların yapıldığı durumda ise sözleşme bedeli esas alınmak üzere yapılan imalatlara göre ödeme yapılması gerekmektedir.

Ancak ödeme emri belgesi ile ekinde yer alan ……. tarih ve 4 numaralı hakediş raporu, yapılan işler listesi, İdare tarafından tutulan birim fiyat tarifi uygulamalarına ait rapor ve ……. tarihli faturanın incelenmesi sonucunda,

– İş kapsamında, İ3.3 Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması (0,00-51,50 m Arası)’, ‘İ3.4 Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması (0,00-21,50 m Arası)’ iş kalemlerinin yapılmadığı, bunlar yerine klasik tipte ahşap iş iskelesi yapıldığı,

– ‘İ8.4 Eski Boyalı Yüzeylere Astar Uygulanarak İki Kat Su Bazlı Mat Boya Yapılması (iç cephe)’ iş kaleminin tarifi;

“Eski boyalı yüzeylerin tel fırça, zımpara veya mekanik yolla temizlenmesi, gerekli alçı tamirinin yapılması, zımparalanması, 0,150 kg su bazlı astar sürülmesi, istenilen renkte 0,100 kg 1.kat, 0,100 kg 2 kat su bazlı mat boya yapılması için her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 m2 fiyatı.

ÖLÇÜ: Projesi üzerinden boya yapılan yüzeyler ölçülür. Tüm boşluklar düşülür.

NOT: 3 m’den yüksek duvar ve tavanlarda ayrıca iş iskelesi verilir. Sıva için iş iskelesi varsa, ayrıca boyaya verilmez.”

şeklinde olmasına rağmen temizleme, alçı tamiri ve astar boya uygulaması işlerinin sadece duvar yüzeylerine yapıldığı, tavanlar için bu işlemlerin yapılmadığı,

bununla birlikte yükleniciye yapılmayan iş kalemleri için ödeme yapıldığı anlaşılmıştır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde

“Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde;

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Esas alınır.”

hükmü yer almaktadır.

Buna göre ihale dokümanında yapılması öngörülmesine rağmen fiilen yapılmayan imalatlar için yükleniciye ödeme yapılması kamu zararı oluşturmaktadır.

Bununla birlikte sorumluların savunmaları ile ekindeki belgelerin incelenmesi sonucunda, konuya ilişkin kamu zararının tahsil edildiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla, “…….” işinde, ‘Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması’ ve ‘Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması’ imalatları yerine ‘Ahşap Kalıp İskelesi’ imalatı yapılmasına ve ‘Eski Boyalı Yüzeylere Astar Uygulanarak İki Kat Su Bazlı Mat Boya Yapılması (iç cephe)’ imalatı ihale dokümanında belirtilen alanların tamamına yapılmamasına rağmen, yükleniciye bu hususlar dikkate alınmadan ödeme yapılması sonucu sebep olunan ……. TL kamu zararının ……. tarih ve ……. numaralı muhasebe işlem fişiyle tahsil edildiği anlaşıldığından bu miktar için ilişilecek bir husus kalmadığına oy birliğiyle,