Fiyat farkı ……. Belediyesi ile ……. İnşaat arasında düzenlenen ……… işinde, fiyat farkı ödemelerinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’a uyulmadan fiyat farkının hesaplanması

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2015
Dairesi 5
Karar No 222
İlam No 170
Tutanak Tarihi 12.1.2017
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

Fiyat farkı

……. Belediyesi ile ……. İnşaat arasında düzenlenen ……… işinde, fiyat farkı ödemelerinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’a uyulmadan fiyat farkının hesaplanmasıyla ilgili olarak;

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’ın İş Programı ve Ödenek Dilimi başlıklı 8’inci maddesinde; “Yüklenici, sözleşme yapıldıktan sonra iş kalemlerini, aylık imalatı, ihzaratı ve yıllık ödenekleri ve bunların aylara dağılımını gösteren ayrıntılı bir iş programı hazırlayarak idareye onaylatmak zorundadır.”

Tanımlar başlıklı 5’inci maddenin M bendinde;”Fiyat farkı: Birim fiyat sözleşmelerde, uygulama ayı içinde iş programına uygun olarak gerçekleşen imalat iş kalemleri ve ihzarat için; anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde ise, uygulama ayı içinde iş programına uygun olarak ilerleme yüzdelerine göre gerçekleşen imalat iş grupları için, bu Esaslara göre ödenecek veya kesilecek bedeli,” denilmek suretiyle fiyat farkının ne olduğu ve nasıl hesaplanacağın belirtilmiştir.

Fiyat farkı başlıklı 6’ncı maddesinin son bendinde ise; “Ancak, idari şartname ve sözleşmede bu Esaslara göre fiyat farkı verileceği belirtilmesine rağmen, ihaleyi yapan idare tarafından ihale dokümanında işin niteliğine ve gereklerine göre a, b1, b2, b3, b4, b5 ve c sabit katsayıları için toplamları bire (1.00) eşit olacak şekilde herhangi bir ağırlık oranı temsil katsayısı belirlenmemiş ise, fiyat farkı hesaplanırken temel indeks ve güncel indeks olarak yukarıdaki indeksler yerine, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık yayımlanan (1994=100) bazlı Tablo- 2: Toptan Eşya Fiyatları İndeks Sayıları Tablosunun “Genel” satırındaki sayı esas alınır.” denilmektedir. Zira uygulamada herhangi bir katsayı belirlenmemiştir.

Yapılan incelemede, Hakediş ödemelerine ait fiyat farkları hesaplanırken Kesin hakediş bedeli üzerinden bir kere fiyat farkı hesap edilerek ödemede bulunulduğu görülmüştür.

Sorumlular savunmada kamu zararının tahsil edildiğini bildirmişlerdir.

Bu itibarla ……. Belediyesi ile …….İnşaat arasında düzenlenen …………işinde, fiyat farkı ödemelerinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar’a uyulmadan fiyat farkının hesaplanması sonucu ……..TL kamu zararı oluşmuş ise de bu tutarın ahiz ………Ltd. Şti.’ den ………tarih ve …….nolu makbuzla tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına, iş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu ve aynı Kanunun 56 ncı maddesi gereğince beş yıl içinde Sayıştay Daireleri nezdinde yargılamanın iadesi yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.