günlük kazanç alt sınırının artması nedeniyle meydana gelen sosyal sigorta prim farklarının yükleniciye fiyat farkı olarak ödenmesinin mümkün olmadığı.

Kararın Çeşidi : Temyiz Kurulu Kararı 
Kararın Konusu: İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar 
Kararın Numarası : 27162 
Kararın Tarihi : 25.05.2004

KONU: Sigorta primine esas alınan günlük kazanç alt sınırının artması nedeniyle meydana gelen sosyal sigorta prim farklarının yükleniciye fiyat farkı olarak ödenmesinin mümkün olmadığı.

1254 sayılı ilâmın 1’inci maddesi ile Müteahhit ……………… yükleminde bulunan 89.845.595 lira keşif bedelli “Güney Seyhan Park ve Bahçelerin Temizliği İşçiliği İşi”nde eski ve yeni asgari ücret arasındaki farktan kaynaklanan sigorta pirim farklarının ödenmesi gerekirken, sigorta primine esas aylık alt sınırın arttırılması nedeniyle pirim farklarının tamamının ödenmesi sonucu fazla ödemede bulunulması sebebiyle tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi temyiz dilekçesinde tahmini bedelin işçi ücretleri,sosyal sigorta pirimi işveren hissesi,tasarrufu teşvik kesintisi işveren hissesi ve %25 müteahhit karından oluştuğunu,sigorta tabanlarının artmasında ne müteahhidin ne de belediyenin kusuru olduğunu, 506 sayılı Kanuna göre sigorta primine esas ücretlerin alt ve üst sınırlarının artması nedeniyle aradaki farkın müteahhide ödendiğini, temizlik işleri müteahhit aracılığı ile yaptırılmış olsa bile işçilerin sigortaları bakımından belediyenin asli sorumlu olduğunu ve bu ödeme ile belediyenin asli sorumluluğunun yerine getirildiğini,müteahhidin aldığı parayı tamamen sosyal sigortalar kurumuna ödediğini belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmiştir.

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 7’nci maddesinde, ihale konusu işlerin her türlü özelliğini belirten şartname ve varsa eklerinin idarelerce hazırlanacağı ve bu şartnamelerde, işin mahiyetine göre konulacak özel ve teknik şartların gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 8’inci maddesinde ise, tip şartnamelerin genel ortak esaslarını belirlemeye ve şartnameye konulacak hususlarla bunlar dışındaki genel esasları belirlemeye Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu ifade edilmiştir.

Bakanlar Kurulu bu yetkisine istinaden 90/1216 sayılı (Devlet İhale Kanunu kapsamına giren idarelerin inşaat ve imalat işlerine dair fiyat farkı kararnameleri dışında kalan işlerine ait şartname ve sözleşmelere fiyat farkı ile ilgili hükümler eklenmesi hakkındaki) Kararı yayımlamıştır. Kararın 1’inci maddesinde idarelerce, yardımcı hizmetler sınıfı personeli tarafından yerine getirilmesi gereken hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi işleri ile ilgili şartname ve sözleşmelere, çalıştırılacak sosyal sigortalar kanuna tabi personel sayısı ve günlük çalışma saatinin belirtilmesi kaydıyla asgari ücret tespit komisyonlarınca ihalenin yapıldığı tarihteki asgari ücretin arttırılması halinde, eskiye yeni asgari ücret arasındaki fark ile bu farktan doğan ve işverence karşılanması gereken sosyal sigorta primlerinin ödenmesi hususlarında hüküm konulabileceği belirtilmiştir. Böylece fiyat farkı ödemeleri yalnızca asgari ücret artışları ile sınırlandırılmış ve bu ödemlerin yapılabilmesi de,sözleşme ve şartnamelere hüküm konulması şartına bağlanmıştır.

Ayrıca Bakanlar Kurulunca 2886 sayılı Kanunun 8’inci maddesine istinaden hazırlanan ve 84/7958 sayılı Kararname eki olarak 27.5.1984 tarih ve 18413 sayılı resmi gazetede yayınlanan “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu Kapsamındaki İdarelerin Her Türlü Alım İhalelerinde Uygulayacakları Genel ve Ortak Esasları Belirleyen Eksiltme Tip Şartnamesi’”in 14’üncü maddesinde de, müteahhidin gerek esas taahhüt süresi içerisinde gerekse mücbir sebeplerden dolayı uzatılan süre içerisinde taahhüdün tamamen ifasına kadar vergi artışları veya yeni vergi resimleri konulması, fiyatların yükselmesi, taşıma ve işçi ücretlerinin artması ve sair sebeplere dayanarak fazla para verilmesi isteğinde bulunamayacağı, ancak gerekli görülen hallerde yürürlükte bulunan Bakanlar Kurulu Kararnamesi esaslarına göre ve kararname kapsamındaki işler için, şartnamenin bu maddesinde gösterileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 78’inci maddesinde sigorta primine esas alınacak günlük kazancın alt sınırının, her yıl Nisan ayı itibari ile belirleneceği; günlük kazancı alt sınırın altında olan sigortalıların primlerinin alt sınır üzerinden hesaplanacağı ve bu kazanç ile alt sınır arsındaki farka ait sigorta primlerinin tümünün işveren tarafından ödeneceği belirlenmiştir.

Yüklenici firma ile belediye idaresi arsında anılan işe ilişkin olarak imzalanan sözleşmenin 4’üncü maddesinde de, bu işe ait ekli şartname ekli kağıt hükümlerinin taraflarca aynen kabul edildiği belirtilmiştir. Söz konusu şartnamenin “fiyat farkları” başlıklı 10’uncu maddesinde ise işçilik ücretlerinde asgari ücret baz alındığından asgari ücret tespit komisyonlarınca ihalenin yapıldığı tarihte mevcut olan asgari ücretin arttırılması halinde eski ve yeni asgari ücretler arasındaki fark; ayrıca bu farktan doğan ve işverence karşılanması gereken sosyal sigortalar primleri ve tasarrufu teşvik kesintisinde meydana gelecek artış farklarının fiyatlara yansıtılacağı belirtilmiştir. Buna göre sigorta prim farkının idare tarafından işverene ödenebilmesi sadece asgari ücretin artması halinde mümkündür. Bunun haricinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 78’inci maddesinde belirtilen sigorta primine esas alınan günlük kazanç alt sınırının artması nedeniyle meydana gelen sosyal sigorta prim farklarının yükleniciye fiyat farkı olarak ödenebilmesi hukuken mümkün bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle dilekçi iddialarının reddi ile 1254 sayılı ilâmın 4’üncü maddesi ile verilen …………………-liraya ilişkin tazmin hükmünün tasdikine, karar verildi.