HAKEDİŞ ………. Bakanlığı ………. Bölge Müdürlüğü’nün çeşitli işlerinde yeterli tecrübeye sahip İnşaat Mühendisi /Şantiye Şefi bulundurulmaması nedeniyle ceza kesintisi yapılmadığı iddiası ile ilgili olarak yapılan inceleme

Kamu İdaresi Türü Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Yılı 2011
Dairesi 4
Karar No 3
İlam No 19
Tutanak Tarihi 15.1.2013
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

HAKEDİŞ

………. Bakanlığı ………. Bölge Müdürlüğü’nün çeşitli işlerinde yeterli tecrübeye sahip İnşaat Mühendisi /Şantiye Şefi bulundurulmaması nedeniyle ceza kesintisi yapılmadığı iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede,

Sorumlularca yapılan savunmalara;

“İhalesi yapılan işlerin iş hacimlerinin küçük olan bakım onarım işleri olması, Müdürlüğümüzün sorumluluk sahası olarak bilinen Marmara bölgesi turizm açısından önemli bir yere sahip olması nedeniyle Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün İnşaat Faaliyetleri konulu 2011/06 sayılı Genelgesi gereği bazı çalışma sahalarımızda 15 Ekime kadar herhangi bir faaliyet sürdürülememesi, bahsi geçen işlerin yapımı için gerekli zamanın yeterli olmaması, ödeneğin 2011 yılı içerisinde harcanması gerekliliği ve en fazla 3 ay çalışılabilecek bu kısa çalışma süresi içerisinde 5 yıllık deneyime sahip elemanların çalışmak istememesinden dolayı Bölge Müdürlüğümüz, Yapım İşleri Genel Şartnamesi, İşin Yürütülmesi İçin Gerekli Personel ve Araçlar başlıklı 19 uncu maddesinin;

(1) fıkrası ”Sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenici, üstlenmiş olduğu işin önemine ve iş programına uygun olarak, işlerin yapılması için gerekli her türlü makine, araç ve yardımcı tesisleri hazırlamak, her türlü malzemeyi ve işçileri temin etmek ve ihzaratla ilgili tedbirleri almak zorundadır. ”

(2) fıkrası ” işin başlangıcında ve devamı sırasında, işin programa uygun olarak yürütülmesini teminen, yüklenici tarafından yapılan hazırlıkların ve alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığının takdir hakkı idareye aittir. ”

(6) fıkrası (Ek: 16/07/2011-27996 R.G./52 md.) “Yüklenici, sözleşmesine göre işyerinde bulundurulması istenen teknik personelin isimleri ile belgelerini (diploma, meslek odası kayıt belgesi, noterden alınan taahhütname) Teknik Personel Bildirimi ile birlikte yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren beş gün içerisinde İdareye bildirmek zorundadır. İdare, bu personel hakkında gerekli incelemeyi yaptıktan sonra kabul edip etmediğini on gün içinde Yükleniciye bildirir. İdare tarafından bu süre içerisinde herhangi bir bildirim yapılmadığı takdirde Teknik Personel Bildirimindeki teknik personel kabul edilmiş sayılır.” Hükümlerine binaen Sözleşmemizin 23. Maddesinde belirttiğimiz şantiye şefi özeliklerine haiz olmasalar dahi işlerin aciliyeti ve ödeneklerin mali yılı içerisinde kullanılması gerekliliği dikkate alınarak kamu yararı göz önünde bulundurularak teknik personel bildirimleri kabul edilmiştir. Aksi takdirde işlerin yapılmaması ya da feshedilmesi devlet kaynaklarının etkin, ekonomik verimli kullanımı açısından uygun olmayacağı takdirinizce de aşikârdır. Şantiye şefi taahhütnameleri uygun olmayan işlerde Bölgemiz personellerinin daha hassas çalışması sonucunda devlet herhangi bir zarara uğramadığı gibi işler sorunsuz bir şekilde bitirilmiştir.” denilmektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Kamu Zararı” başlıklı 71 inci maddesinde;

“Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” denilmektedir.

Konuyla ilgili olarak yapılan incelemede herhangi bir kamu zararına sebebiyet verilmediği, işin sorunsuz bir şekilde tamamlandığı görülmektedir. Sorumlular savunmalarında 5 yıllık tecrübeye sahip personel çalıştıramama gerekçelerini de ortaya koymuş, bu duruma göre de Yapım İşleri Genel Şartnamesinin, İşin Yürütülmesi İçin Gerekli Personel ve Araçlar başlıklı 19. Maddesi hükümlerine göre işlem yapmıştır.

Bu gerekçelerle ilişilecek husus bulunmadığına (Üye ……….. ve Üye……….’ün; Söz konusu iş için idare ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşmenin “Teknik Personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlıklı 23. maddesinde;

“23.1 Yüklenici bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve unvanları belirtilen teknik personeli iş yerinde devamlı olarak bulundurmak zorundadır.

1. Şantiye Şefi (İnşaat Mühendisi) 5 yıllık tecrübe

23.2 Yüklenici yukarıda adet ve mesleki unvanı belirtilen teknik personeli iş başında bulundurmadığı takdirde;

1. Şantiye Şefi için 150 TL/Gün

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir.”

hükümleri yer almaktadır.

Her ne kadar Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin Yürütülmesi İçin Gerekli Personel ve Araçlar” başlıklı 19 uncu maddesi hükümlerine göre hareket edildiği, herhangi bir kamu zararına sebebiyet verilmediği ve işin sorunsuz bir şekilde tamamlandığı anlaşılmakta ise de bundan sonra karşılaşılması muhtemel benzer sorunların önüne geçilmesini teminen konunun………. yazılması gerekir, şeklindeki ayrışık görüşlerine karşılık) oy çokluğu ile karar verildi.