Hastane Genel Temizliği yürütmeyi durdurma kararı

Toplantı No  : 2009/055
Gündem No  : 23
Karar Tarihi : 29.06.2009
Karar No  : 2009/MK-93

Şikayetçi:
 Baybora Hiz. Tem. İnş. Gıda Tic. ve Taah. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 Manisa Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi
Gündem Konusu:
 Kamu İhale Kurulunun 19.01.2009 tarih ve 2009/UH.I-258 sayılı kararı hakkında Ankara 4 üncü İdare Mahkemesince verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması.
Karar:
 

Manisa Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi’nce 23.10.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan 2008/148688 İKN’li 48 İşçili Hastane Genel Temizliği ihalesine ilişkin olarak Baybora Hiz. Tem. İnş. Gıda Tic. ve Taah. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun  19.01.2009 tarih ve 2009/UH.I-258 sayılı kararı ile; “4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına”karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle, Baybora Hiz. Tem. İnş. Gıda Tic. ve Taah. Ltd. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 4 üncü İdare Mahkemesinin 06.05.2009 tarih ve E:2009/320 sayılı kararı ile; “4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 39 uncu maddesi hükmü ve gerekçesinde belirtildiği üzere idarece ihalenin iptali için tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi hukuken kabul edilebilecek bir kısım gerekçelerin var olması gerekmektedir.

 

4734 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde belirtilen açık ihale usulü ile ihale yapılması halinde, bütün isteklilerin teklif verebileceği gibi tenzilat oranının yüzde olarak belirlenmesi hususunda mevzuatta bir belirleme veya kısıtlama bulunmamakta olup, her ihale kendi şartları içerisinde değerlendirilmelidir.

 

Bakılan davada, ihaleye 6 istekli tarafından teklif verildiği, idarece asgari teklif edilmesi gereken işçilik oranı üzerinden % 5 oranındaki karla birlikte yaklaşık maliyetin 543.075,16 TL olarak belirlendiği, davacı şirketin (550.000,00 TL) teklif fiyatının yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu kabul edildiği, diğer beş isteklinin teklifleri ise aşırı düşük bulunduğu görülmekte olup, anılan ihalenin mevcut ödeneğinin 650.000,00 TL olduğu ve teklifi karşılayabildiği hususunda duraksama bulunmadığı görüldüğünden, davacının teklif fiyatının aşırı yüksek olarak değerlendirilmesi yerinde olmamakla, işveren sigorta prim oranının % 18,5 üzerinden hesaplanması kuralı 28.08.2008 tarih ve 26981 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde düzenlendiği, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren anılan düzenlemenin idareleri ve istekli olabilecekleri bağlayacağı açıktır.

 

            Bu durumda, idarece ihalenin iptali gerekçeleri hukuken kabul edilebilecek nitelikte bulunmadığından, ihalenin idarece iptali işlemi ile bu işlemin uygun bulunmasına ilişkin dava konusu Kurul kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Buna göre anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- Kamu İhale Kurulunun 19.01.2009 tarihli ve 2009/UH.I-258 sayılı Kararının iptaline,

 

2- Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince, ihalenin iptaline dair kararın iptaline,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

Dr. Hasan  GÜL

Başkan

 

Hicabi   ECE

II. Başkan

Ali  KAYA

Kurul Üyesi

Bahattin  IŞIK

Kurul Üyesi

 

Ali Kemal  AKKOÇ

Kurul Üyesi

Hakan  GÜNAL

Kurul Üyesi

Kazım  ÖZKAN

Kurul Üyesi

 

Adem  KAMALI

Kurul Üyesi