Hazır Yemek Hizmeti Yürütmeyi Durduma ihale kararı

Toplantı No  : 2007/048
Gündem No  : 74
Karar Tarihi : 20.08.2007
Karar No  : 2007/MK-94

Şikayetçi:
 Özyol Turizm İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 Milli Savunma Bakanlığı Ankara İç Tedarik Bölge Başkanlığı
Gündem Konusu:
 21.05.2007 tarih ve 2007/UH.Z-1719 sayılı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 1. İdare Mahkemesinin 25.07.2007 tarih ve 2007/663 sayılı yürütmenin durdurulması kararına ilişkin işlem tesis edilmesi.
Karar:
 

Milli Savunma Bakanlığı Ankara İç Tedarik Bölge Başkanlığı’nca 28.03.2007 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Hazır Yemek Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak Özyol Turizm İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.’nin 08.05.2007 tarihinde yaptığı şikayet başvurusu üzerine  Kamu İhale Kurulunun 21.05.2007 tarih ve 2007/UH.Z-1719 sayılı Kararı ile;

 

Başvuru sahibinin, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş Mersin Şubesi tarafından Özyol Turizm İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. adına düzenlenmiş 27.03.2007 tarihli ve 637 numaralı Banka Referans Mektubunun, söz konusu bankanın Balgat Şubesi tarafından “aslı gibidir” şeklinde kaşelenen fotokopisini sunduğu, ancak söz konusu mektubun, yukarıda anılan Yönetmelik ve idari şartname hükmünde yer alan şartları taşımadığı anlaşılmıştır.

 

…Başvuru sahibi tarafından (sunulan) banka referans mektubunun Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 37 nci ve idari şartnamenin 7.3.5 maddelerinde öngörülen şartları taşımadığı, dolayısıyla idare tarafından bu hususun bir bilgi eksikliği olarak değil, belge eksikliği olarak değerlendirilip bu belgenin tamamlatılmamasının mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; şikayetçi firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık olmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,” karar verilmiştir.

 

Davacı Öz-Yol Tur. İnş. ve Tic. San. Ltd. Şti. vekili tarafından anılan kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 1 inci İdare Mahkemesinin 25.07.2007 tarih ve E:2007/663 sayılı kararı ile yürütmenin  durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Anılan mahkeme kararında; “ 4734 sayılı Kanunun 37 nci maddesinde teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, idarece belirlenen sürede belgelerin eksik olması veya belgelerde önemsiz bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik belge veya bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenebileceği hükme bağlanmıştır. Yönetmelik ve idari şartnamenin üst hukuk normu olan Kanunlara aykırı olarak düzenlenmeyeceği göz önüne alındığında, uyuşmazlık konusu banka referans mektubunu içeriği hakkında şüphe duyulması halinde ilgili bankadan bunun teyidinin yapılabileceği açıktır. Kaldı ki idari şartnamenin 7.2.1 maddesinde de gerek görüldüğünde bu belgelerin ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden teyidinin idarelerce yapılabileceği yönünde düzenlemeye yer verilmiştir. 

 

Bu durumda davacı şirketin, ihaleye sunmuş olduğu banka referans mektubunun doğruluğu hakkında şüpheye düşülmesi halinde ilgili banka genel müdürlüğünden veya şubesinden teyidinin yapılması gerekirken, referans mektubunun Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve İdari Şartnamede belirtilen kriterlere uygun olmadığı nedeniyle davacı şirketin, ihalede değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olduğuna yönelik dava konusu Kamu İhale Kurulu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.” gerekçesi ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Anayasanın 138/4 üncü maddesinde, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/2 maddesinde; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28/1 maddesinde ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerektiğinden,

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1) Kamu İhale Kurulunun 21.05.2007 tarih ve 2007/UH.Z-1719 sayılı Kararının iptaline,

 

2) Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda; tekliflerin yeniden değerlendirilmesi hususunun, 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (a) bendi gereğince düzeltici işlem olarak belirlenmesine,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

Hasan GÜL
BAŞKAN

 

Bahattin IŞIK
II.Başkan

Ali KAYA
Kurul Üyesi

Kazım ÖZKAN
Kurul Üyesi

 

Çağatay ÖZCAN
Kurul Üyesi

Adem KAMALI
Kurul Üyesi

Abdullah DÜNDAR
Kurul Üyesi