İhale konusu işe ait iş deneyim belgesindeki belge tutarı * TL olup iş deneyim belgesindeki belge tutarının sözleşme bedelinden fazla olmasının nedeninin ilk sözleşme bedeli üzerinden %20 iş artışı yapılmasından kaynaklandığının tespit edilmesi

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde benzer iş kavramı tanımı “Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işleri … ifade eder.” şeklindedir.

Aynı Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde (1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.

(10) Adaylar veya isteklilerce, iş deneyimini gösteren belge olarak adlarına ya da unvanlarına düzenlenen teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulabilmesi için belgenin düzenlendiği hizmetin ihale dokümanında tanımlanan ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması zorunludur.” hükmü mevcuttur.

 

Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Karayolları 10. Müdürlüğü hizmetlerinde çalıştırılmak üzere yakıt dahil şoförlü minibüs tip, taşıt kiralanması işi…” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin aynı maddesinin 7.6 numaralı fıkrasında “Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Personel, araç ve gereç taşımacılığı işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinin mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterlere ilişkin 7.5 numaralı fıkrasının 7.5.1 numaralı bendinde “…İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 45’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “İşin adı ve kapsamı” başlıklı 1’inci maddesinde “İşin Adı: Karayolları 10. Müdürlüğü hizmetlerinde çalıştırılmak üzere yakıt dahil şoförlü minibüs tip, taşıt kiralanması işi.

1.1.1 İşin Kapsamı: Karayolları 10. Müdürlüğü Tesisler ve Bakım Başmühendisliği emrinde 01.01.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında; resmi hizmetler, kontroller ve nöbetçi taşıt olarak kullanılmak üzere 18 adet (14+1) kişilik ve 2 adet (16+1) kişilik minibüs kiralanacaktır. Bu Şartname ve ekleri “İdari Şartname” ile “Sözleşmenin” bir parçası olup, her biri diğerinin tamamlayıcısı olarak birlikte kullanılır.

  1. Tanımlar:

Bu Şartnamede;

İdare: Karayolları 10 Müdürlüğü,

İstekli: Teklif Verecek olanları,

Yüklenici: İhaleyi Kazanan İstekliyi,

KDV: Katma Değer Vergisini,

Şoför: Bu ihale kapsamında temin edilen motorlu taşıtı süren kişiyi,

Minibüs: 14+1 kişilik. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.

AİTM : Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğini,

D2 Yetki belgesi: Ticari amaçla Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgeyi ifade eder.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye girebilme şartları” başlıklı 4.1 numaralı fıkrasının 4.1.1 numaralı bendinde “Minibüs taşıtlar için D2 yetki belgesini, ihale komisyonuna verecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında “h) Büyük otobüs: Şoförü dâhil 17 adetten fazla oturma yeri olan otobüsü

gg) Küçük otobüs (minibüs): Şoförü dâhil 10 ilâ 17 adet arasında oturma yeri olan otobüsü,

nn) Otobüs: Yapısı itibariyle insan taşımak için imal edilmiş ve şoförü dâhil 9 kişiden fazla yolcu taşımaya uygun olan motorlu taşıtı,

oo) Otomobil: Yapısı itibariyle şoförü dâhil en fazla 9 adet oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıtı,

öö) Özmal taşıt: Araç tescil belgesinde yetki belgesi sahibi adına kayıtlı taşıtı,

pp) Panelvan: Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunan, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyoneti,

ddd) Tarifesiz yolcu taşıma: Önceden bir taşıma hattı ve taşıma güzergâhı ile bir zaman ve ücret tarifesi belirlenmeksizin; grup yolcu durumuna göre arızi veya mekik sefer düzenlenerek yapılan düzensiz ve grup yolcu taşımalarını,

İfade eder.” düzenlemesi,

 

Sözü edilen Yönetmeliği’nin “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrasında “D türü yetki belgesi: Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir… Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

b) D2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara,

verilir.” düzenlemesi,

 

Mezkûr Yönetmelik’in “Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları” başlıklı 14’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde “D2 yetki belgesi için başvuranların en az, otobüs cinsi özmal taşıtlarla toplam 75 adet koltuk kapasitesine ve 30.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Ancak, sadece engelli ve diyaliz hastalarını taşımak üzere D2 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 adet otobüs dışında asgari kapasite şartı aranmaz ve bunlardan yalnızca 1 adet taşıtı bulunanlar için yetki belgesi ücretlerinde %97 indirim uygulanır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Yönetmeliği’nin “Servis araçlarından faydalanma esasları” başlıklı 11’inci maddesinde “…Kamu kurum ve kuruluşları gerektiğinde yangın, tabii afet, asayiş ile ilgili toplumsal olaylar gibi olağanüstü durumlar ile alarm, tatbikat, eğitim, kurs, hasta sevki, yerli ve yabancı konukların gezilerinde bu servis araçlarını, sözleşmede belirtilen ücreti mukabilinde kullanabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

15.11.2021 tarihinde elektronik olarak yapılan ihalede, 03.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihale Al-Sağ Tem. Yemekhane Servis ve Personel Hiz. İnş. Taş. Tic. Ltd. Şti. uhdesinde bırakılmış, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak ise başvuru sahibi Kaynarlar Taş. Yemek Servis ve Tem. Hiz. İnş. Tic. Ltd. Şti. belirlenmiştir.

 

EKAP kayıtlarına göre, Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulmasını talep eden yazının 24.11.2021 tarihinde saat 13:46:30’da ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci konumda bulunan adı geçen isteklilere tebliğ edildiği anlaşılmıştır. Söz konusu yazı ile ilgili isteklilerden talep edilen belgeler aşağıdaki gibidir:

“Sunulması Gereken Belgeler

  • Vekaletname Bilgileri
  • Ticaret Sicili Bilgileri
  • Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri
  • Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu (Bu mektuplara ilişkin bilgiler EKAP’a elektronik ortamda aktarılmalıdır.)
  • Geçici Teminat Mektubu Dışındaki Teminatlar
  • EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi
  • EKAP’ta Kayıtlı Olmayan İş Deneyim Belgesi
  • İş Deneyim Belgesi Düzenlenemeyen Hallerde İş Deneyimini Gösteren Diğer Belgeler(varsa)
  • Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi
  • Ortaklık Tespit Belgesi
  • Bilanço Bilgileri (Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınan Yıllar)
  • İş Hacmi Bilgileri
  • Diğer Belge
    • Diğer Belgelere İlişkin Açıklamalar”

 

İdarece yapılan söz konusu talep üzerine, ihale uhdesinde bırakılan istekli tarafından sunulan tevsik edici belgeler arasında iki adet iş deneyim belgesi bulunduğu görülmüştür. Tevsik edici belgeler arasında bulunan iki adet iş deneyim belgesinde bulunan belge numaralarının, bahsi geçen istekliye ait Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan edildiği de teyit edilmiştir.

 

İhale üzerinde kalan firmanın sunduğu ilk iş deneyim belgesi Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nce 13.10.2020 tarihinde verilmiş olan 31.12.2019 kabul tarihli 2018/530638 İKN’li Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmet Alımı işine aittir.

 

Söz konusu belgede işin tanımı “Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere 19 adet şoför dâhil, 10 adet şoför hariç toplam 29 araçtan oluşan araç kiralama işidir.” şeklinde yapılmıştır.

 

Bahsi geçen iş deneyim belgesinin tutarı 1.297.860,00 TL ve bu tutarın güncellenmiş hâli ise 2.168.793,14 TL’dir.

 

Ancak, söz konusu iş deneyim belgesine ilişkin 2018/530638 İKN’li ihaleye ait İdari Şartname incelendiğinde, Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde, ihale konusu hizmet miktarı ve türüne ilişkin olarak “Sağlık tesislerinde kullanılmak üzere 2019 Yılı 17 Adet Diyaliz Hasta Taşıma Aracı, 4 Adet Hasta Taşıma Aracı, 5 Adet Hizmet Aracı Kiralama, 29 Adet Sağlık Müdürlüğü için Hizmet Aracı Kiralama, 20 adet Evde Bakım Hizmetleri İçin Araç Kiralama İşidir.” düzenlemesi bulunmaktadır. İşe ilişkin Teknik Şartname ve birim fiyat teklif cetveli örneklerinden de söz konusu iş kalemleri teyit edilmiştir.

 

İhale üzerinde kalan firmanın sunduğu ikinci iş deneyim belgesi Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği’nce 13.03.2018 tarihinde verilmiş olan 31.12.2017 kabul tarihli 2016/347901 İKN’li 2017 Yılı Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmeti Alımı işine aittir.

 

Söz konusu belgede işin tanımı “Hemodiyaliz için hasta taşıma hizmeti alımı” şeklinde yapılmıştır.

 

Bahsi geçen iş deneyim belgesinin tutarı 1.168.640,34 TL ve bu tutarın güncellenmiş hâli ise 3.358.940,75 TL’dir.

 

Ancak, söz konusu iş deneyim belgesine ilişkin 2016/347901 İKN’li ihaleye ait İdari Şartname incelendiğinde, Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde, ihale konusu hizmet miktarı ve türüne ilişkin olarak “Genel Sekreterliğimiz ve bağlı sağlık tesislerinde kullanılmak üzere 2017 Yılı 16 Adet Diyaliz Hasta Taşıma Aracı, 4 Adet Hasta Taşıma Aracı, 7 Adet Hizmet Aracı ve 7 Adet Evde Bakım Hizmet Aracı Kiralama İşidir.” düzenlemesi bulunmaktadır. İşe ilişkin Teknik Şartname ve birim fiyat teklif cetveli örneklerinden de söz konusu iş kalemleri teyit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Al-Sağ firmasının teklif ettiği tutar 4.419.353,40 TL olup, söz konusu isteklinin sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarı 4.419.353,40x%45=1.988.709,03 TL’dir.

 

İhale üzerinde bırakılan firmanın sunmuş olduğu her iki iş deneyim belgesinin güncellenmiş tutarları, iş deneyim belgelerine konu işlerin, ihale konusu iş veya benzer iş tanımını karşılaması hâlinde, söz konusu isteklinin sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarını sağlamaktadır.

 

Başvuru konusu ihalede, ihale konusu iş, yakıt dâhil şoförlü minibüs tip, taşıt kiralanması işidir ve benzer iş olarak da personel, araç ve gereç taşımacılığı işleri belirlenmiştir. İhale üzerinde bırakılan firmanın sunmuş olduğu iş deneyim belgelerine konu iş kalemleri arasında hasta taşıma işi olduğu belirlenmiştir. Başvuru konusu ihalede isteklilerden D2 belgesi aranmaktadır. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre D türü yetki belgesi, otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere ve bu kapsamda D2 yetki belgesi ise ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara verilir. Söz konusu yönetmelikte, bu tür yetki belgesiyle taşıma yapılacak araçlar, “otobüs cinsi özmal taşıtlarla” ifadesiyle sadece otobüs türü (şoförü dâhil 9 kişiden fazla yolcu taşımaya uygun olan motorlu taşıtı) olarak sınıflandırılmış olmasına karşın, taşınacak yolcuların sınıflandırıldığına dair bir düzenleme (personel, hasta vb.) tespit edilememiştir.

 

Hatta söz konusu Yönetmelik’in yukarıda aktarılan 13’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde bulunan düzenlemeye göre, sadece engelli ve diyaliz hastası taşımak isteyen hizmet sunucularının da D2 yetki belgesi alarak çalışması gerekmektedir.

 

Keza, Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan “Servis araçlarından faydalanma esasları” başlıklı 11’inci maddesinde bulunan hükme göre, servis aracı hizmet alan kamu kurum ve kuruluşları, bu servis araçlarını, gerektiğinde, “…eğitim, kurs, hasta sevki, yerli ve yabancı konukların gezilerinde” sözleşmede belirtilen ücreti mukabilinde kullanabilirler.

 

Bu doğrultuda, D2 belgesine sahip hizmet sunucularınca hastane, diyaliz merkezi gibi kurumlar için minibüs tipi servis araçlarıyla hasta taşınması işinin, ihale konusu iş ve benzer iş tanımı kapsamında yer aldığı neticesine ulaşılmıştır.

 

Ancak, yukarıda tespitleri yapıldığı üzere, ihale üzerinde bırakılan firma tarafından sunulan her iki iş deneyim belgesine konu olan işlere ilişkin İdari ve Teknik Şartname’ler ile birim fiyat teklif cetvelleri incelendiğinde, iş kalemleri dâhilinde, şoförlü ve minibüs tipindeki taşıma araçları ile hasta taşınması hizmeti dışında iş kalemlerinin de olduğu tespit edilmiştir.

 

Bu tespit sonrasında, ihale üzerinde kalan isteklinin iş deneyim belgelerinde bulunan ve başvuru konusu ihaleye ilişkin iş tanımı ile benzer iş tanımına uymayan işlerin ayrıştırılması maksadıyla, her iki iş deneyim belgesini düzenleyen idarelerden, birincisi 12.01.2022 tarih ve E.2022/644 sayılı diğeri ise 12.01.2022 tarih E.2022/646 sayılı yazılarla bilgi-belge talep edilmiş, mezkûr belgelerin zamanında Kurum’a gönderilmemesi sebebiyle her iki idareye de 27.01.2022 tarihinde tekit yazıları tebliğ edilmiştir.

 

Sözü edilen her iki talep yazısında da “…Yukarıda belirtilen hususlar kapsamında, bahsi geçen ihalenize ilişkin olarak idarenizce düzenlenmiş olan iş deneyim belgesine konu toplam tutarı ayrıştırabilmek amacıyla, toplam tutarı oluşturan iş kalemlerine veya kısımlara ilişkin tutarların ayrıntılı dökümü ile hakediş vb. dayanak belgelere ihtiyaç bulunmaktadır…” ifadeleri bulunmaktadır.

 

Zikredilen talep yazılarına istinaden, 2018/530638 İKN’li ihaleye ilişkin iş deneyim belgesi hakkında ilgili idarece gönderilen ve 28.01.2022 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan 21.01.2022 tarih ve E-78088294-949 sayılı cevap yazısında “Bahse konu ihale 5 kısımdan oluşmakta olup Al-Sağ… Ltd. Şti. firmasının uhdesinde ihalenin 4. kısmı (Sağlık Müdürlüğü için hizmet aracı kiralama) kalmış ve Müdürlüğümüz ile ilgili firma arasında sözleşme imzalanarak iş tamamlanmıştır. İhalenin 4. kısmı 1 adet binek (SUV 4*4) tipi araç (sürücü yakıt hariç), 2 adet panelvan binek (4+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç), 1 adet minibüs (13+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç), 1 adet otomobil hususi (8+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç), 3 adet otomobil hususi (8+1) tipi araç (sürücü dâhil, yakıt hariç), 15 adet panelvan binek (4+1) tipi araç (sürücü dâhil, yakıt hariç), 1 adet kamyonet (pick-up 4*4) tipi araç (sürücü dâhil, yakıt hariç), 5 adet binek otomobil (sedan tipi) (sürücü yakıt hariç) olmak üzere 29 araçtan oluşmaktadır.

İhalenin tüm kısımlarını ve araç dağılımının belli olduğu birim fiyat teklif cetveli, Müdürlüğümüz ile adı geçen firma arasında imzalanan sözleşme ve hakediş özeti yazımız ekinde gönderilmiştir.” ifadeleri yer almaktadır.

 

2018/530638 İKN’li ihaleye ilişkin iş deneyim belgesi hakkında ilgili idarece gönderilen cevap yazısı ekindeki belgeler incelenmiş ve aşağıdaki tespitler yapılmıştır:

 

Söz konusu cevap yazısı ekindeki belgeler arasında bulunan birim fiyat teklif cetveli örneğine göre, iş deneyim belgesine konu ihalenin 4. kısmı, yukarıda aktarılan cevap yazısında belirtilen sekiz iş kaleminden oluşmaktadır ve başvuru konusu ihaleye ilişkin iş veya benzer iş tanımı ile benzerlik gösterebilecek tek iş kalemi, 4. kısmın üçüncü sırasındaki “1 adet minibüs (13+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç)” konulu kalemdir.

 

Söz konusu cevap yazısı ekindeki belgeler arasında bulunan 2018/530638 İKN’li ihalenin 4. kısmına ilişkin sözleşmenin bedeli 1.297.860,00 TL’dir ve bu tutarın güncellenmiş hâli, yukarıda ifade edildiği üzere, 2.168.793,14 TL’dir. Ancak, bir önceki fıkrada belirtildiği üzere, 2018/530638 İKN’li ihaleye ilişkin iş deneyim belgesine konu işte,  başvuru konusu ihaleye ilişkin iş veya benzer iş tanımı ile benzerlik gösterebilecek tek iş kalemi olan 4. kısmın üçüncü sırasındaki “1 adet minibüs (13+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç)” kalemine ilişkin tutar 25.920,00 TL’dir ve bu tutar, sözleşme bedelinin %2’si seviyesindedir.

 

İlave olarak, yukarıda tespit edildiği üzere, mezkûr iş deneyim belgesine konu olan 2018/530638 İKN’li ihalenin 4. kısmının başvuru konusu ihaleye ilişkin iş veya benzer iş tanımı ile benzerlik gösterebilecek tek iş kalemi olan üçüncü sıradaki “1 adet minibüs (13+1) tipi araç (sürücü yakıt hariç)” konulu iş kaleminin dahi sürücü ve yakıt hariç olması ve sadece minibüs kiralama işi olması sebebiyle ihale konusu iş veya benzer iş tanımına uygun olmadığı ve dolayısıyla başvuru konusu ihalede değerlendirilemeyeceği neticesine varılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan firmaca sunulan ikinci iş deneyim belgesi, 2016/347901 İKN’li ihaleye ilişkindir ve belge hakkında ilgili idarece gönderilen ve 31.01.2022 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan 28.01.2022 tarih ve E-78088294-949-312 sayılı cevap yazısında “…Bahse konu ihale 4 kısımdan oluşmakta olup Al-Sağ… Ltd. Şti.  firmasının uhdesinde ihalenin 1. kısmı (Hemodiyaliz için Hasta Taşıma Hizmeti) kalmış ve Mülga Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile ilgili firma arasında sözleşme imzalanarak iş tamamlanmıştır. İhalenin 1. kısmı Hemodiyaliz için 9 Adet 13+1, 6 adet 11+1 Hasta taşıma Aracı (Sürücü ve Yakıt dâhil), Sürmene Devlet Hastanesi 1 Adet Panelvan Binek Tipi Hemodiyaliz Hasta Taşıma Aracı Kiralama 4+1 (Sürücü ve Yakıt dâhil) olmak üzere toplam 16 araçtan oluşmaktadır.

İhalenin tüm kısımlarını ve araç dağılımının belli olduğu birim fiyat teklif cetveli, Mülga Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile adı geçen firma arasında imzalanan sözleşme ve hakediş özeti yazımız ekinde gönderilmiştir.” ifadeleri yer almaktadır.

 

2016/347901 İKN’li ihaleye ilişkin iş deneyim belgesi hakkında ilgili idarece gönderilen cevap yazısı ekindeki belgeler incelenmiş ve aşağıdaki tespitler yapılmıştır:

 

İdarece gönderilen bahis konusu yazıda, yazı ekinde birim fiyat teklif cetveli, sözleşme ve hakediş özeti olduğu belirtilmekle beraber, yapılan incelemede birim fiyat teklif cetveli ile hakediş özetinin ekler arasında mevcut olmadığı, sözleşme ve teknik şartnamelerinin ise ekler arasında bulunduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine yazıyı gönderen idare ile 31.01.2022 tarihinde şifahen yapılan görüşmede, 2016/347901 İKN’li ihaleyi gerçekleştiren idarenin kapandığı ve sözü edilen ihaleye ilişkin birim fiyat teklif cetveli ve hakediş bilgilerine ulaşılamadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla söz konusu iş deneyim belgesine ilişkin inceleme, ilgili idarece gönderilen sözleşme ve teknik şartnameler üzerinden yapılmıştır.

 

Söz konusu cevap yazısı ekindeki belgeler arasında bulunan sözleşme suretine göre iş deneyim belgesine konu ihalenin Al-Sağ… Ltd. Şti. uhdesinde bırakılan 1. kısmı iki kalemden oluşmaktadır ve aşağıdaki gibidir:

 

1. Kısım – Hemodiyaliz için hasta taşıma hizmetleri

 

 

Sıra no

İş kaleminin adı ve kısa açıklaması

Birimi

Miktarı

Birim fiyat

Tutarı

1

Hemodiyaliz İçin 9 Adet 13+1, 6 Adet 11+1 Hasta Taşıma Aracı Kiralama

Kilometre

XXX

X,XX

946.200,00

2

Sürmene Devlet Hastanesi 1 Adet Panelvan Binek Tipi Hemodiyaliz Hasta Taşıma Aracı Kiralama(4+1)

Kilometre

XXX

X,XX

44.100,00

Kısım toplam tutarı (K.D.V Hariç)

990.300,00

 

Ancak, sözü edilen sözleşmede, ilgili ihalenin 1. kısmındaki iki iş kalemine ait sözleşme bedelinin 990.300,00 TL olduğu görülmekle beraber, daha önce belirtildiği üzere, Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği’nce 13.03.2018 tarihinde verilmiş olan 31.12.2017 kabul tarihli 2016/347901 İKN’li 2017 Yılı Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmeti Alımı işine ait iş deneyim belgesindeki belge tutarı 1.168.640,34 TL’dir. Mezkûr iş deneyim belgesindeki belge tutarının sözleşme bedelinden fazla olmasının nedeninin ilk sözleşme bedeli üzerinden %20 iş artışı yapılmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır.

 

Sözü edilen iş deneyim belgesine konu iş kalemlerine ilişkin Teknik Şartnameler’de yer alan bilgilere göre, zikredilen iş deneyim belgesinin tamamıyla ihale konusu iş veya benzer iş tanımına uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Bu doğrultuda, yukarıda bahsi geçen 2016/347901 İKN’li 2017 Yılı Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmeti Alımı işine ait iş deneyim belgesinde bulunan 1.168.640,34 TL değerindeki belge tutarının güncellenmiş hâli 3.358.940,75 TL’dir ve bu tutar ihale üzerinde bırakılan isteklinin sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarı olan 1.988.709,03 TL’den fazladır.

 

Yukarıda yapılan değerlendirmeler doğrultusunda, ihale uhdesinde bırakılan Al-Sağ Tem. Yemekhane Servis ve Personel Hiz. İnş. Taş. Tic. Ltd. Şti.’nin başvuru konusu ihalede sunmuş olduğu iki iş deneyim belgesinden, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nce 13.10.2020 tarihinde verilmiş olan 31.12.2019 kabul tarihli 2018/530638 İKN’li Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmet Alımı işine ait olanının ihale konusu iş veya benzer iş tanımına uygun olmaması sebebiyle başvuru konusu ihalede değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmasına karşın, aynı firmanın sunduğu Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği’nce 13.03.2018 tarihinde verilmiş olan 31.12.2017 kabul tarihli 2016/347901 İKN’li 2017 Yılı Hasta Taşıma ve Hizmet Aracı Kiralama Hizmeti Alımı işine ait olan belgenin başvuru konusu ihalede talep edilen iş deneyim şartını karşıladığı neticesine ulaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinin 10’uncu fıkrasında Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. … İhalede; aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru konusu ihaleye ait Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı Karayolları 10 Müdürlüğü Hizmetlerinde Çalıştırılmak Üzere Yakıt Dâhil Şoförlü Minibüs Tip, Taşıt Kiralanması İşi Alımı İdari Şartnamesi’nin  “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler;

1) (Mülga: 20/06/2021-31517 R.G./5.md.; yürürlük: 19/08/2021)

2) Tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile, ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP’tan alınır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde,

“22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Teklife ilişkin e-anahtar, e-teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir.

22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır…

22.8. İdarece talep edilmesi durumunda istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak süresi içerisinde sunulmak zorundadır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan firma tarafından sunulan Yeterlik Bilgileri Tablosu’nun başvuru sahibinin iddiasına konu olan isteklinin adı-soyadı ve ticaret unvanı kısmı ile teklif vermeye yetkili olduğuna ilişkin belgeler kısmı incelenmiştir.

 

Buna göre, söz konusu firmanın Yeterlik Bilgileri Tablosu’nun isteklinin adı-soyadı ve ticaret unvanı ile ilgili kısmında Al-Sağ Temizlik Yemekhane Servis ve Personel Hizmetleri İnşaat Taşımacılık Taşımacılık Ticaret Ltd. Şti. yazdığı; teklif vermeye yetkili olduğuna ilişkin belgeler kısmının Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler bölümünde ise ortak ve müdür olarak, bilgileri EKAP üzerinden yansıyan Ali Sağlam isminin ve adı geçenin T.C. kimlik numarasının bulunduğu belirlenmiştir.

 

Yukarıda belirtildiği üzere, idarece, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci konumda bulunan adı geçen isteklilerden, 24.11.2021 tarihli yazı ile Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması talep edilmiştir ve ilgili belgelerin bahsi geçen isteklilerce idareye sunulduğu görülmüştür.

 

İddia konusu husus ile ilgili olarak, ihale uhdesinde kalan firmanın sunduğu tevsik edici belgeler arasında EKAP üzerinden alındığı görülen Ticaret Sicili Bilgileri Sorgulama sonucu sayfası yer almakta ve söz konusu sayfada ortak ve yöneticilere ait bilgiler, MERSİS numarası ve T.C. Kimlik numarası yer almaktadır.

İnternet yoluyla Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları üzerinden yapılan araştırmada da ihale üzerinde bırakılan firma tarafından beyan edilen ticaret unvanı, şirket ortağı ve yönetici bilgilerinin doğruluğu teyit edilmiştir.

 

Bunun dışında, başvuru sahibi firmanın iddiası kapsamında, teklifi e-imza ile imzalayan kişi ile şirket ortağı veya yetkilisinin aynı kişi olup olmadığının karşılaştırılması gerektiği belirtilmektedir.

 

Bu doğrultuda yapılan incelemede, teklifleri imzalayanlara ait bilgilerin yer aldığı EKAP kaydındaki teklifi imzalayan kullanıcının adı ve soyadına ilişkin bölmede, ihale üzerinde bırakılan firmanın tek ortağı ve müdürü konumundaki Ali Sağlam’ın ismi ve T.C. kimlik numarasının bulunduğu görülmüştür.

 

Yukarıda yapılan tespitler doğrultusunda, ihale üzerinde bırakılan firmanın Yeterlik Bilgileri Tablosu’nun isteklinin adı-soyadı ve ticaret unvanı ile ilgili kısmı ile teklif vermeye yetkili olduğuna ilişkin belgeler kısmındaki bilgilerin doğru olduğu ve teklifi e-imza ile imzalayan kullanıcının şirket yetkilisi olduğu görüldüğünden, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.  

Toplantı No 2022/008
Gündem No 29
Karar Tarihi 09.02.2022
Karar No 2022/UH.II-227