ihalenin her 2 kısmında da çalıştırılacak personel sayısının 50’yi aşmadığı görüldüğünden ilgili kısımlar kapsamında engelli personel çalıştırılması zorunluluğu ve buna dönük doküman düzenlemeleri yapma zorunluluğu bulunmadığı

ihalenin her 2 kısmında da çalıştırılacak personel sayısının 50’yi aşmadığı

kik ihale kararı

 

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde “İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür.

Oranının hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken engelli hâle gelenlere öncelik tanınır. Yer altı ve su altı işlerinde engelli işçi çalıştırılamaz ve yukarıdaki hükümler uyarınca işyerlerindeki işçi sayısının tespitinde yer altı ve su altı işlerinde çalışanlar hesaba katılmaz.” ifadeleri yer almaktadır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık” başlıklı 101’inci maddesinde “Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kısmi tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 16.4’üncü maddesinde 16.4.1. İhalelerde, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, kısmi teklif  verilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, verilebilen ihalelerde isteklilerce her bir iş kısmına ayrı ayrı teklif vermek suretiyle işin tamamına teklif verilebileceği gibi, ihale dokümanında belirtilen kısımlardan bazılarına da teklif verilebilecektir.

16.4.2. Kısmi teklif  verilmesine imkan tanınan ihalede; aday veya isteklinin yeterlik değerlendirmesi, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. İstekli, teklif ettiği kalemlerin/kısımların toplam bedeli üzerinden geçici teminat sunacaktır. Ancak isteklinin teklif verdiği kısımlardan birinde veya birkaçında, geçici teminatının gelir kaydedilmesi gereken hallerden biri ortaya çıktığında, ilgili kısım veya kısımlara ilişkin teklif fiyatları esas alınarak gelir kaydedilecek geçici teminat tutarı belirlenecektir.

16.4.3. İşin tamamına veya bir kısmına teklif veren isteklinin teklif verdiği kısım veya kısımlardan birkaçı veya tamamı için ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmesi söz konusu olduğunda, yapım işleri ihaleleri hariç, bu istekli ile tek bir sözleşme imzalanacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımlarında bir idareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılan ihale ile karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelere münhasıran ve idari şartnamenin “Kısmi teklife ilişkin açıklamalar” başlığı altında idarece bu hususun düzenlenmiş olması kaydıyla her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanabilecektir. Ayrı ayrı sözleşmeye bağlanacak her kısım için ayrı kesin teminat alınacaktır.

16.4.4. Kısmi teklife açık olan ihalelere yönelik şikayet veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde başvuru sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz. Bu durumda, başvuruya konu edilmeyen diğer kısım/kalem veya gruplara ilişkin sözleşmeler imzalanabilecektir.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.28. İsteklilerin aynı il sınırları içerisinde birden fazla iş yerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörüldüğü ihalelerde 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen asgari orana uyulmak kaydıyla idarece tespit edilen engelli işçi sayısı ile bu işçilerin tabi olacağı ücret grubu idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilecek ve bu işçiler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır.

İdareler tarafından İş Kanununda belirtilen asgari oranın üzerinde engelli işçi çalıştırılmasını öngören düzenleme yapılması da mümkündür. İstekliler tarafından ihale dokümanında öngörülen engelli işçi sayısı ve bu işçiler için Hazinece karşılanacak prim teşvik tutarları dikkate alınarak teklif bedelleri oluşturulacaktır. İlgili mevzuatında engelli işçi çalıştırılmasını kısıtlayan hükümler saklıdır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 24 Ay Süre İle Malzeme Dahil Yemek Pişirme, Dağıtım, Servis ve Servis Sonrası Hizmet Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

e) Miktarı:

1.Kısım 24 Ay süre ile Yemek Hizmet Alımı ( MGEAH/ADSM )

2.Kısım 24 Ay süre ile Yemek Hizmet Alımı ( İlçe Hastaneleri )

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: 1 Kısım :Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi- 2 Kısım :Kemah, Kemaliye, İliç, Otlukbeli, Çayırlı, Üzümlü Entegre İlçe Hastaneleri. Refahiye Dr. Fahrettin UĞUR Devlet Hastanesi – Tercan Devlet Hastanesi.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 2 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

İsteklilerin teklifleri kısım bazında ayrı ayrı değerlendirilecektir. Teklif edilen her bir iş kısmı için ekte sunulan ihtiyaç listesinde yer alan iş kısımlarından biri veya daha fazlası istekli üzerinde kalabilir. İsteklilerce verilecek tekliflerin ihale konusu alımın tamamına mı yoksa bir kısmına mı kapsadığı hususu teklif mektuplarında açıkça belirtilecektir. İsteklilere, üzerinde ihale kalan tüm kısımlar için tek bir sözleşme imzalanacağı gibi birden fazla sözleşme imzalanabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhaleye ilişkin birim fiyat teklif cetvelinin “1.Kısım 24 Ay Süre İle Yemek Hizmet Alımı ( Mgeah/Adsm )

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı Ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/Gün/Saat

1

Diyetisyen/Gıda Mühendisi  (Brüt Asgari Ücretin %100 Fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

2

Aşçı Başı (Brüt Asgari Ücretin %80 Fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

3

Aşçı  (Brüt Asgari Ücretin %40 Fazlası)

Ay

2,00

24,000

 

 

4

Aşçı Yardımcısı  (Brüt Asgari Ücretin %20 Fazlası)

Ay

3,00

24,000

 

 

5

Kasap  (Brüt Asgari Ücretin %20 Fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

6

Garson  (Brüt Asgari Ücret)

Ay

27,00

24,000

 

 

7

Şoför  (Brüt Asgari Ücret)

Ay

1,00

24,000

 

 

8

Bulaşıkçı (Brüt Asgari Ücret)

Ay

3,00

24,000

 

 

9

Meydancı  (Brüt Asgari Ücret)

Ay

1,00

24,000

 

 

                                                                                 I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5

 

2.Kısım 24 Ay Süre İle Yemek Hizmet Alımı ( İlçe Hastaneleri )

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı Ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

Teklif Edilen4   Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/Gün/Saat

1

Aşçı  (Brüt Asgari Ücretin %40 Fazlası)

Ay

8,00

24,000

 

 

2

Garson  (Brüt Asgari Ücret)

Ay

2,00

24,000

 

 

                                                                         I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5

 

Kısım Toplam Tutarı(K.D.V Hariç)

 

” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden; isteklilerin aynı il sınırları içerisinde birden fazla iş yerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörüldüğü ihalelerde, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen asgari orana uyulmak kaydıyla, idarece tespit edilen engelli işçi sayısı ile bu işçilerin tabi olacağı ücret grubunun idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtileceği, bu işçiler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacağı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi uyarınca işverenlerin elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde toplam işçi sayısının %3’ü oranında engelli işçi çalıştırılacağı, bu oranların hesaplanması sonucunda, yarıma kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı, yarım ve daha fazla olan oranların tama dönüştürüleceği anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan, aktarılan Tebliğ açıklaması uyarınca kısmi teklife açık ihalelerde, her bir kısım veya bütün kısımlar için isteklilerce ayrı ayrı teklif verebilmekte, isteklilerin yeterlik değerlendirmesi her bir kısım için ayrı ayrı yapılmakta, her bir kısım için ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli ayrı belirlenmekte ve birden fazla kısmın aynı istekli üzerinde kalması durumu hariç her bir istekli ile ayrı sözleşme imzalanmaktadır. Başka bir ifade ile kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım ayrı bir ihale gibi değerlendirilmektedir.  

 

Yapılan incelemede, başvuruya konu ihalenin iki kısımdan oluştuğu, ihale konusu işyerlerinde çalışacak personel sayısına kısımlar temelinde bakıldığında ihalenin 1’inci kısmında toplam 40, ikinci kısmında ise toplam 10 personel çalıştırılmasının öngörüldüğü anlaşılmıştır.

 

Bu bilgiler ışığında yapılan değerlendirmede ihalenin her iki kısmında da çalıştırılacak personel sayısının 50’yi aşmadığı görüldüğünden ilgili kısımlar kapsamında engelli personel çalıştırılması zorunluluğu ve buna dönük doküman düzenlemeleri yapma zorunluluğu bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2024/022
Gündem No 28

Karar Tarihi

29.05.2024
Karar No 2024/UH.I-719