ihale alan yüklenici firma çalışanlarının idari personele yemek bedelinin maliyet fiyatı yerine memurlar için uygulanan indirimli tarife üzerinden tahsil edilmesinin kamu zararı oluşturması

ihale alan yüklenici firma çalışanlarının idari personele yemek bedelinin maliyet fiyatı yerine memurlar için uygulanan indirimli tarife üzerinden tahsil edilmesinin kamu zararı oluşturması

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2015
Dairesi 2
Karar No 35674
İlam No 406
Tutanak Tarihi 24.6.2021
Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

1- Yemek Yardımı:

… sayılı ilamın 4 üncü maddesinde, Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinden faydalanan firma çalışanları ile diğer personele (proje çalışanı, sözleşmeli işçi) ilişkin yemek bedellerinin, maliyet üzerinden tahsil edilmesi gerekirken, bütçe ile memurlar için öngörülen yiyecek yardımı ödeneği kapsamında indirimli olarak tahsil edilmesi sonucu oluşan toplam … TL kamu zararının …, …, … ile …’den müştereken ve müteselsilen tazminine karar verilmişti.

Bahse konu ilam hükmüne karşı sorumlular tarafından Sayıştay Temyiz Kuruluna yapılan başvuru üzerine, Sayıştay Temyiz Kurulunun … tarih ve … tutanak numaralı Kararında, … sayılı ilamın 4 üncü maddesi ile … TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmü onanmış; sorumluların kamu zararı oluşmadığı ve Strateji Geliştirme Başkanının sorumlu olmadığı iddiası ile yargılamanın iadesi talebinde bulunmaları ile düzenlenen … sayılı ek ilamın 1 inci maddesiyle; Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinden faydalanan firma çalışanları ile diğer personele (proje çalışanı, sözleşmeli işçi) ilişkin yemek bedellerinin, maliyet üzerinden tahsil edilmesi gerekirken, bütçe ile memurlar için öngörülen yiyecek yardımı ödeneği kapsamında indirimli olarak tahsil edilmesi sonucu oluşan toplam … TL kamu zararından, … TL’sinin ilam eki kamu zararı tablosunda ismi geçen ve taşeron veya şirket çalışanı olarak adlandırılmakla beraber indirimli yemek hizmetinden faydalanması gereken personel olduğu anlaşıldığından, bu tutarın …, …, … ile …’ün uhdelerinden kaldırılmasına, kalan … TL’nin … sayılı ilamın 4 üncü maddesinde sayılan gerekçelerle tazmin hükmünün devamına karar verilmiştir.

Sorumlulardan Gerçekleştirme Görevlileri …, … ve …’ün karar düzeltmesi talebinde bulunmaları üzerine, Temyiz Kurulunca verilen … Üniversitesi … yılı hesabına ilişkin olarak … tarih ve … tutanak numaralı kararda özetle, yemek gelirlerinin tahakkuk ve tahsil işlemlerinin hangi safhalarında kimlerin sorumlu olduklarının kurum kanunları da dikkate alınarak yeniden tespit edilmesi, gerekirse gelirlerin tahakkuk edilmesinden sorumlu kişilerin de sorumluluğa dahil edilmesi, gerektiği belirtilerek karar düzeltmesine mahal olduğuna ve … sayılı ilamın 4 üncü maddesi ile verilen ve daha sonra … sayılı Ek İlamla düzeltilen … TL tazmin hükmünün bozularak, sorumluluk açısından yeniden değerlendirilmesini teminen Dairemize tevdiine karar verilmiştir.

Temyiz Kurulunun söz konusu kararı üzerine yazılan ek raporun Dairemizde görüşülmesi neticesinde;

Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinden faydalanan firma çalışanları ile diğer personele (Proje çalışanı, sözleşmeli işçi) ilişkin yemek bedellerinin, maliyet üzerinden değil bütçe ile memurlar için öngörülen yiyecek yardımı ödeneği kapsamında indirimli olarak tahsil edildiği görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 212 nci maddesine dayanılarak hazırlanan ve 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 11.12.1986 tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde;

“Amaç

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet Memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacaklarını ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 – Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar hakkında uygulanır.

2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanuna göre tayın bedeli verilen personel bu yardımdan faydalanamaz. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimi personeli ile çevik kuvvet birimlerinde çalışan personel ve bunlarla birlikte görev ve harekata katılan diğer personele yiyecek yardımı yapılır.

Yardım Şekli

Madde 3 – Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakden bir ödemede bulunulmaz.

Yiyecek yardımı haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla üç öğüne kadar yemek verilebilir.

Yemek Servisi Giderleri

Madde 4 – Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır.

Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.

Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanuna göre tayın bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır.”

hükümleri yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 212 nci maddesi uyarınca, Devlet memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde ve ne şekilde faydalanacakları ile bu yardımın uygulanmasına ilişkin esaslar Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde belirlenmiştir. 657 sayılı Kanun, kapsama dahil bulunan kamu idarelerinde görev yapan memurlar hakkında uygulanmakta olduğundan bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin de Devlet memurları hakkında uygulanacağı açıktır. Devlet memurlarının dışında sözleşmeli personelin de öğle yemeği servisinden faydalanması halinde en az hangi tutarlar üzerinden günlük yemek bedeli alınacağı Bütçe Uygulama Tebliğleri ile yıllık olarak belirlenmektedir.

Yukarıda açıklandığı üzere, yiyecek yardımından faydalanacak olan personel mevzuatta açık şekilde belirtilmiş olup, bunlar arasında firma çalışanı ve diğer personel bulunmamaktadır. Kuruma tahsis edilen ödenek sadece yiyecek yardımından faydalanacak personel için olup, yiyecek yardımından faydalanmayan kişilerden yemek bedelinin tamamının tahsil edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, idare gelirlerini ilgili mevzuat çerçevesinde tahakkuk ettirme, gelir ve alacakların takip ve tahsil işlemlerinin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Malî hizmetler birimi” başlıklı 60 ıncı maddesinin (e) bendine göre, malî hizmetler birimi tarafından yapılacağı ve Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Strateji geliştirme birimlerinin görevleri” başlıklı 5 inci maddesinin (k) bendinde, bu işlemlerin strateji geliştirme birimleri tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Bu itibarla söz konusu görev Üniversitede, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yerine getirilmektedir.

Yapılan incelemede; sorumluların savunmalarından, yemek fiyatlarına Üniversite Yönetim Kurulu tarafından, … sisteminde kimlerin hangi statüde olacağına ise ilgili birimlerin Genel Sekreter veya Genel Sekreter Yardımcıları tarafından karar verildiği; … sahiplerince kartlara yapılan para yüklemelerinin emanet hesabında tutulduğu ve emanet hesabında tutulan paraların, gelir hesabına aktarılmasında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca düzenlenen raporlardaki geçiş sayısının ve tutarının dikkate alındığı; bu nedenle rapora konu Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinde, tahakkuk işlemlerinin farklı dairelerce gerçekleştirilmesi sonucu, Strateji Geliştirme Daire Başkanının tahakkuk sürecinde bir görevi olmadığı anlaşılmıştır. Anılan nedenle, yemek gelirlerinin tahakkuk sürecinde yer almayan Strateji Geliştirme Daire Başkanının, Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinden faydalanan firma çalışanları ile diğer personele (Proje çalışanı, sözleşmeli işçi) ilişkin yemek bedellerinin, maliyet üzerinden değil, bütçe ile memurlar için öngörülen yiyecek yardımı ödeneği kapsamında indirimli olarak tahsil edilmesi hususunda, sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Üniversite yemekhanelerinde sağlanan yemek hizmetinden faydalanan firma çalışanları ile diğer personele (proje çalışanı, sözleşmeli işçi) ilişkin yemek bedellerinin, maliyet üzerinden tahsil edilmesi gerekirken, bütçe ile memurlar için öngörülen yiyecek yardımı ödeneği kapsamında indirimli olarak tahsil edilmesi sonucu oluşan toplam … TL kamu zararının …, … ile …’a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine,

İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile,

Azınlık Görüşü:

Üye … ve Üye …’ın azınlık görüşü:

“Raporda; oluşan kamu zararından Rektör, Genel Sekreter Vekili, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı ile Strateji Geliştirme Daire Başkanının sorumlu tutulmalarına karar verilmesi talep edilmiştir.

Strateji Geliştirme Daire Başkanının sorumluluğu ile ilgili olarak 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (e) bendi ve Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (k) bendi uyarınca tahakkukdan sorumlu olduğu iddia edilmiş olsa da; rapora konu işlemde tahakkuk işlemlerinin farklı dairelerce gerçekleştirilmesi karşısında, söz konusu kamu görevlisinin tahakkuk sürecinde bir görevi olmadığı anlaşılmış olup sorumluluğu bulunmamaktadır.

Rektörün sorumluluğu ile ilgili olarak, yemek bedellerinin belirlenmesi Yönetim Kurulu kararıyla yapılmıştır. Raporda da ifade edildiği üzere yemek bedellerinin belirlenmesinde hata bulunmamakta olup uygulamasında hatalı işlem yapılmıştır. Rektörün bu bedellerin tahakkuk ve tahsil işlemleri sürecinde bir görevi bulunmadığından sorumluluğu da yoktur.

Açıklanan nedenlerle, yemek bedellerinin mevzuata uygun olarak tahakkuk ve tahsil edilmemesi nedeniyle oluşan … TL kamu zararının, bu süreçlerde görevli Genel Sekreter Vekili ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanına ödettirilmesine karar verilmesi gerekir.”