İhalelerde Geçici Hakediş ve Kesin Hakediş Ödemesinin Muaccel Olması (Ödeme Yapılamaması)

image_pdfimage_print
71 / 100

ihalede hakediş ödemesi

I-İhalelerde Geçici Hakediş Ödemesinin Muaccel Olması

inşaat sözleşmesinde bedel ödeme borcunun muaccelliyeti kuralına getirilen istisnalardan biridir.

Ücretin inşaatın tesliminde ödeneceği kuralının aksine; yüklenici ve iş sahibi idare arasında sözleşme imzalanırken belirli vadelerde ödenmek üzere geçici hakediş kararlaştırır. İnşaatın devamı boyunca yüklenicini talebi doğrultusunda geçici hakediş raporu hazırlanır ve bu rapora istinaden geçici hakediş ödemesi yapılır.

Geçici hakedişlerin ne zaman ödeneceği YİTS. m. 11.2.2 ve bu maddenin yollamada bulunduğu YİGŞ m. 39/4’te belirtilmektedir. Önceki kısımlarda geçici hakediş ödemesinin ifa zamanında anlatıldığı üzere geçici hakediş raporu her ayın ilk beş günü içerisinde düzenlenir.

Düzenlenen geçici hakediş raporu idare tarafından en geç otuz günlük süre içerisinde onaylanır, onaylanan rapor en fazla otuz gün içerisinde tahakkuka bağlanarak tahakkuk işleminin ardından on beş gün içerisinde borç ifa edilir. Yani muacceliyet tarihi, hakedişin yüklenici tarafından imzalanarak iş sahibi idareye verildiği günü izleyen güne otuz günlük onaylanma, otuz günlük tahakkuka bağlanma ve on beş günlük ödeme sürelerinin eklenmesi ile toplamda yetmiş beş gün eklenerek bulunur

II-İhalelerde Kesin Hakediş Ödemesinin Muaccel Olması

Kesin hakediş ödemesinin yapılabilmesi için öncelikle kesin hakediş raporunun hazırlanması gerekmektedir. Kesin hakediş raporu, YİGŞ m. 39/f hükmüne göre kesin kabul tutanağının ve kesin hesabın idare tarafından onaylanmasından itibaren otuz gün içerisinde hazırlanır.

Emsal İhale Yargı Kararı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 28.12.2005, E. 2005/15-769 K. 2005/772

Alıntı: …Kanun’un 128. maddesi hükmünce alacağın muaccel olduğu tarihten başlar. B.İ.G.Ş.’si sözleşme eki olduğu ve kesin hesaplar ile kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kesin hakediş düzenleneceği, başka bir anlatımla, kesin kabul yapılmadan kesin hakediş düzenlenemeyeceğinden fazla ödemeye dayalı alacaklarda, alacağın muaccel olduğu, yani zamanaşımının başlangıcı kesin hesap ve kesin kabulün onay tarihidir.

Kesin hakedişin ödemesi daha önce yapılan geçici hakediş ödemeleri, vergiler, yüklenicinin ödemesi gereken cezalar gibi kesintiler yapıldıktan sonra gerçekleşir.

YİGŞ m. 40/10’da yapılan gönderme ile kesin hakediş ödemesinde uygulanacak ödeme usulünün geçici hakediş ödemesinin usulü ile aynı olacağı belirtilmektedir. Buna göre kesin hakediş ödemesi, kesin hakediş raporunun düzenlenmesinden itibaren yetmiş beş gün içerisinde muaccel hale gelir.

İhalelerde Geçici Hakediş ve Kesin Hakediş Ödemesinin Muaccel Olması (Ödeme Yapılamaması) 1

 

image_pdfimage_print