ihalenin iptaline ilişkin itirazen şikâyet başvurusu tüketilmeden açılacak davada idarî merci tecavüzü hâlinin oluşacağı bu durumda dilekçenin görevli idarî mercie tevdiine karar verileceği; bakılan uyuşmazlıkta ihalenin iptaline ilişkin işlemin şikâyet başvurusu üzerine alındığı söz konusu işleme karşı davacı tarafından Kurul’a itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bu başvurunun reddedildiği kararda yargı yolu ve süresinin gösterildiği buna rağmen davacı tarafından Kurul’un ret kararında ele alınan mezkur işleme karşı dava açıldığı bu durumda davacı tarafından, itirazen şikâyet başvurusu sonucunda Kurul tarafından alınan ret kararının nihaî işlem olarak dava konusu edilebileceği ve bu kararda yargı yolu ile dava açma süresinin de gösterildiği anlaşıldığından, doğrudan ihalenin iptali işlemine karşı açılan davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2021/3752 E.  ,  2021/3071 K.

  •  

“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2021/3752
Karar No:2021/3071

TEMYİZ EDEN (DAVACI) :… İnşaat Elektrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLLERİ : Av. … , Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem : Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü’nce 03/06/2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Akdağmadeni Bahçecik Barajı İkmali” ihalesinin ihale komisyonu tarafından bütün teklifler reddedilmek suretiyle iptaline ilişkin 08/06/2021 tarihli işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce; ihalenin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 39. maddesi uyarınca bütün tekliflerin reddedilerek iptal edildiği, anılan kararın davacıya bildirilmesi üzerine ihalenin iptaline ilişkin işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı; kamu ihale mevzuatı gereğince, şikâyet başvurusu neticesinde Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması ve nihaî olarak da Kamu İhale Kurulu (Kurul) tarafından tesis edilecek işlemin dava konusu edilmesi gerektiği, başka bir anlatımla, zorunlu başvuru yolu olan itirazen şikâyet başvurusu tüketilmeden açılacak davada idarî merci tecavüzü hâlinin oluşacağı, bu durumda dilekçenin görevli idarî mercie tevdiine karar verileceği; bakılan uyuşmazlıkta, ihalenin iptaline ilişkin işlemin şikâyet başvurusu üzerine alındığı, söz konusu işleme karşı davacı tarafından 14/06/2021 tarihinde Kurul’a itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bu başvurunun Kurul’un 23/06/2021 tarih ve 2021/UY.I-1248 sayılı kararıyla reddedildiği, kararda yargı yolu ve süresinin gösterildiği, buna rağmen davacı tarafından Kurul’un ret kararında ele alınan mezkur işleme karşı dava açıldığı; bu durumda, davacı tarafından, itirazen şikâyet başvurusu sonucunda Kurul tarafından alınan ret kararının nihaî işlem olarak dava konusu edilebileceği ve bu kararda yargı yolu ile dava açma süresinin de gösterildiği anlaşıldığından, doğrudan ihalenin iptali işlemine karşı açılan davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Uyuşmazlık konusu ihalenin herhangi bir şikâyet veya itirazen şikâyet başvurusu olmaksızın re’sen iptal edildiği, bu nedenle işbu davanın açılması için tüketilmesi gereken bir başvuru sürecinin bulunmadığı, Mahkeme kararının hatalı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihaî kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle incelenmeksizin reddi yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
6. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
7. 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 29/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.