Mükerrer yönetim kurulu üyeliği ücreti ……..Yönetim Kurulunda görevli bulunan üniversite öğretim üyelerinin bu görevlerinin yanısıra aynı zamanda ……..’nin ortağı olduğu şirketlerin yönetim kurullarında da görevlendirildiği, her iki yönetim kurulu üyeliği için kendilerine ücret ödenmesi sonucu ……..TL kamu zararına sebebiyet verilmesi

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2016
Dairesi 5
Karar No 305
İlam No 129
Tutanak Tarihi 19.4.2018
Kararın Konusu Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Mükerrer yönetim kurulu üyeliği ücreti

……..Yönetim Kurulunda görevli bulunan üniversite öğretim üyelerinin bu görevlerinin yanısıra aynı zamanda ……..’nin ortağı olduğu şirketlerin yönetim kurullarında da görevlendirildiği, her iki yönetim kurulu üyeliği için kendilerine ücret ödenmesi sonucu ……..TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve GörevleriHakkında Kanun’un “Yönetim Kurulu” başlıklı 7’nci maddesinde;

“Üyeler, Devlet memurlarına ilişkin mevzuatta yer alan istisnalar dışında, özel ya da kamu sektöründe başka bir görev alamazlar. Genel, katma ve özel bütçeli idarelerin, kamu iktisadi teşebbüslerinin kadrolarından yönetim kuruluna getirilenler asıl görevlerinden maaşsız izinli sayılırlar. Bu kimselerin memuriyetleri ile buna ait her türlü hak ve yükümlülükleri saklıdır. İzinli oldukları müddet, terfi ve emekliliklerinde fiili hizmet olarak hesaba katılacağı gibi bunlardan izinli oldukları sırada terfi hakkını kazananlar, başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın terfi ettirilirler.

Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri izinli sayıldıkları kurumlarda ellerine geçen ücretlerden daha az olursa, aradaki fark tazminat olarak kendilerine ödenir” denilmektedir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Şirket Kurulması” başlıklı 26’ncı maddesinde;

“Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler” şeklinde ifade edilmiştir.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun “Kamu kuruluşları ve vakıflarda görevlendirme”başlıklı 38’inci maddesinde;

“Öğretim elemanları; ilgili kurumların talebi ve kendisinin muvafakati, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile ihtiyaç duyulan konularda, özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumlarındaki aylık ve diğer ödemeler ile öteki hakları devam eder. Yükseköğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamaz.

Bu madde uyarınca görevlendirilen öğretim elemanları kendi kurumlarından alacakları aylık ve ödeneklerin yanısıra, görevlendirildikleri kurumda yürüttükleri görev için birinci derecenin dördüncü kademesinde bulunan bir genel müdürün aylık ve ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarı net olarak ikinci görev aylığı şeklinde ayrıca alırlar. Bunlar görevlendirildikleri kurumlarca kendilerine bu suretle yapılan ödemeleri döner sermayelere yatırmak zorunda değildirler. Bunlara görev yapacakları kurumca bu ödeme dışında başkaca bir ödeme yapılmaz.” hükmü yer almaktadır.

631 sayılı KHK’nın 12’nci maddesinde ise;

“Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

Anılan hükümler ile savunma ve eki belgeler birlikte değerlendirildiğinde; …….. Yönetim Kurulunda görevlendirilen öğretim üyelerinin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Kamu kuruluşları ve vakıflarda görevlendirme” başlıklı 38’inci maddesi hükmüne istinaden Kurumun talebi ve kendilerinin muvafakati, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, geçici olarak görevlendirildiği, bu şekilde görevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumlarındaki aylık ve diğer ödemeleri ile öteki haklarının devam ettiği, ancak döner sermayeden yararlandırılmadığı,

Bu madde uyarınca görevlendirilen öğretim elemanlarının kendi kurumlarından alacakları aylık ve ödeneklerin yanı sıra, görevlendirildikleri kurumda yürüttükleri görev için birinci derecenin dördüncü kademesinde bulunan bir genel müdürün aylık ve ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere hesaplanan aylığın kendilerine ödendiği, Kurumca bu ödeme dışında başkaca bir ödemenin yapılmadığı anlaşıldığından sözkonusu ……….TL ödeme ile ilgili olarak bir kamu zararı oluşmamış olup konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına oyçokluğuyla karar verildi.

Azınlık Görüşü

Üye ……….’in karşı oy gerekçesi; “2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve GörevleriHakkında Kanun’un “Yönetim Kurulu” başlıklı 7nci maddesinde;

“Üyeler, Devlet memurlarına ilişkin mevzuatta yer alan istisnalar dışında, özel ya da kamu sektöründe başka bir görev alamazlar. Genel, katma ve özel bütçeli idarelerin, kamu iktisadi teşebbüslerinin kadrolarından yönetim kuruluna getirilenler asıl görevlerinden maaşsız izinli sayılırlar. Bu kimselerin memuriyetleri ile buna ait her türlü hak ve yükümlülükleri saklıdır. İzinli oldukları müddet, terfi ve emekliliklerinde fiili hizmet olarak hesaba katılacağı gibi bunlardan izinli oldukları sırada terfi hakkını kazananlar, başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın terfi ettirilirler.

Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri izinli sayıldıkları kurumlarda ellerine geçen ücretlerden daha az olursa, aradaki fark tazminat olarak kendilerine ödenir” denilmektedir.

Anılan hükümden, yönetim kurulu üyelerinin ……..’de tam zamanlı olarak çalışacağı, söz konusu görevin ikinci görev niteliğinde olmayıp asli bir görev olduğu, devlet memurlarına ilişkin mevzuatta belirtilen istisnalar haricinde bu kişilerin bir başka kurumda görevlendirilemeyeceği ve söz konusu kişilerin kendi kurumlarından ücretsiz izinli sayılacağı açıkça düzenlenmiştir.

Mezkûr kişiler üniversitedeki görevlerine devam etmişler ve buradan aylıklarını almaktadırlar. Aynı zamanda bu kişiler ……. Yönetim Kurulunda da görevlendirilmişler ve Yönetim Kurulundaki görevlerinden dolayı söz konusu kişilere ödemede bulunulmuştur. …….. tarafından yapılan ödemenin Yönetim Kurulu üyeliği için olduğunda hiçbir şüphe bulunmamaktadır. Zira söz konusu kişilerin Kurumda başka herhangi bir görevleri bulunmamaktadır. Bu kişiler ……..’de yönetim kurulu üyesi olmaları nedeniyle 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26’ncı maddesi hükmü uyarınca belediye şirketlerinin Yönetim kurullarında da görev almışlar ve bu yönetim kurulu üyelikleri için de kendilerine ücret ödenmiştir. Gerek 631 sayılı KHK gerekse de 162 Seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinde aynı kişiye memur veya diğer kamu görevlisi sıfatı nedeniyle görev aldığı yönetim kurulu, denetim kurulu vb. kurul üyeliklerinden sadece biri için ücret ödenmesi mümkün olduğundan ……..’deki Yönetim Kurulu üyeliği ile ilgili olarak yapılan ödemenin sorumlularından tazminen tahsiline karar verilmesi uygun olur.”