Müteahhidin Hak Edişe İtiraz Etmemesi, kabul ettiği anlamına gelirmi

Karar Veren Mahkeme: Yargıtay 15. Hukuk Dairesi

Karar Tarihi: 28.12.1987

Karar Sayısı : 1734/4657

Olay Özeti Karar ve Sonuç :

Taraflar arasında yapılan ve Noterce tasdik edilen 4.2.1985 tarihli sözleşmenin 1.maddesinde Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesinin sözleşmenin eki olduğu yazılıdır. Sözleşmenin kurulduğu tarihe göre olayda uygulanması gereken Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi Resmi Gazete’nin 9.10.1984 tarihli sayısında yayınlanıp aynı tarihte yürürlüğe giren şartname olup, bunun 39/a maddesi hükmü gereğince müteahhidin geçici hak ediş raporlarına itirazı olduğu takdirde karşı görüşlerinin neler olduğunun ve dayandığı gerekçeleri idareye vereceği ve bir örneğini de hak ediş raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hak ediş raporunu bu dilekçeyi belirterek itirazı kayıtla imzalaması zorunludur. Müteahhit bu şekilde itirazlarını bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.

Şartnamenin bu hükmü H.U.M.K. 287.maddesinde düzenlenen delil sözleşmesi niteliğinde olduğundan, müteahhidi bağlayacağı gibi, hakimin de re’sen göz önünde bulundurması gerekir.

Dosyadaki ara hakediş raporlarının bir kısmına davacının itirazı mevcut olduğu halde bir kısmını da itiraz kaydı yazılmadan imza ettiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda mahkemece itiraz edilen ara hakedişlerden davacının isteyebileceği fiyat farkının bilirkişiler hesap ettirilerek bu konuda ek rapor alınması ve sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekir.