Oksijen Gazı alımı yürütmeyi durdurma kararı

Toplantı No  : 2010/054
Gündem No  : 79
Karar Tarihi : 09.08.2010
Karar No  : 2010/MK-116

Şikayetçi:
 Özak Sınai ve Tıbbi Gazlar San. ve Tic. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 Adana Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Baştabipliği
Gündem Konusu:
 Kamu İhale Kurulu’nun 28.01.2008 tarih ve 2008/UM.Z-403 sayılı kararı hakkında Ankara 3. İdare Mahkemesince verilen iptal kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması.
Karar:
 

Adana Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Baştabipliği’nce 12.12.2007 tarihindeaçık ihale usulü ile yapılan “2007/183514 İKN’li Tıbbi Gaz Alımı (1. Kalem Oksijen Gazı)” ihalesine ilişkin olarak Özak Sınai ve Tıbbi Gazlar San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun 28.01.2008 tarih ve 2008/UM.Z-403 sayılı kararı ile;

 

4734 sayılı Kanunun 56 ıncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi gereğince, itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,”

 

karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, Özak Sınai ve Tıbbi Gazlar San. ve Tic. Ltd. Şti. vekili Av. Murat Burkay Bulgu tarafından açılan davada, Ankara 3 üncü İdare Mahkemesinin 30.12.2009 gün ve E:2008/669, K:2009/1626 sayılı kararı ile;

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kuruma İtirazen Şikayet Başvurusu” başlıklı 56.maddesinde, “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.

 

Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler. İdare tarafından şikayet veya itirazen şikayet üzerine alınan ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılacak itirazen şikayet başvuruları ise idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı incelenir…” hükmü yer almıştır.

 

Dava dosyasının incelenmesinden, davacı şirketin, Adana Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Baştabipliği’nce 12.12.2007 tarihinde “Açık İhale Usulü” ile yapılan “Tıbbi Gaz Alım İhalesi”nin “1.Kalem Oksijen Gazı” kısmı için ihaleye katıldığı, ihalenin Can Ticaret Sınai ve Tıbbi Gazlar firmasının uhdesinde kaldığı, ikinci en avantajlı teklifi veren davacı şirket tarafından, 19.12.2007 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu, idare tarafından şikayet başvurusunun 25.12.2007 tarihinde reddedildiği, 04.01.2008 tarihli dilekçe ile, ihale üzerinde bırakılan şirketin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca verilen yeterlilik belgesine sahip olmadığı, Sağlık Bakanlığı’nca verilen izin belgesinin hem dolum hem de depolama ve dağıtım iznini kapsadığı, ancak dolum izninin Bakanlıkça depolama ve dağıtım izninin İI Sağlık Müdürlüğünce verilmiş olması gerektiği, bu haliyle firma tarafından verilen teklifin zararına bir teklif olduğu iddialarıyla yapılan itirazen şikayet başvurusunun davalı idarenin 28.01.2008 günlü ve 2008/UM.Z-403 sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine, söz konusu davalı idare işleminin iptali istemiyle görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

 

Uyuşmazlık konusu olayda, davacı tarafından davalı idareye yapılan itirazen şikayet başvurusunda ileri sürülen iddialardan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca verilen yeterlilik belgesine sahip olmadığı, Sağlık Bakanlığı’nca verilen izin belgesinin hem dolum hem ele depolama ve dağıtım iznini kapsadığı, ancak dolum izninin Bakanlıkça depolama ve dağıtım izninin İI Sağlık Müdürlüğünce verilmiş olması gerektiğine yönelik iddialarına ilişkin değerlendirme yapılmak suretiyle 4734 sayılı Yasa’nın 56. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendi uyarınca itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına karar verildiği, ihale üzerinde kalan şirketin zararına fiyat verildiği iddiasına ilişkin değerlendirme yapılması gerekirken, bu hususta herhangi bir değerlendirme yapılmaksızın işlem tesis edildiği görülmekte olup, davalı idarece tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- 28.01.2008 tarih ve 2008/UM.Z-403 sayılı Kurul Kararının iptaline,

 

2-Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda inceleme yapılmasına,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

Dr. Hasan  GÜL

Başkan

 

Ali Kemal  AKKOÇ

II. Başkan

Hicabi   ECE

Kurul Üyesi

Bahattin  IŞIK

Kurul Üyesi

 

Hakan  GÜNAL

Kurul Üyesi

Kazım  ÖZKAN

Kurul Üyesi

Erkan  DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi