Otogar İnşaatı yürütmeyi durdurma kararı

Toplantı No  : 2009/027
Gündem No  : 7
Karar Tarihi : 30.03.2009
Karar No  : 2009/MK-51

Şikayetçi:
 Özışıklar İnş. ve Tic. Koll. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
  İller Bankası Genel Müdürlüğü
Gündem Konusu:
 Kamu İhale Kurulunun 24.11.2008 tarih ve 2008/UY.III-4748 sayılı kararı hakkında Ankara 9 uncu İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması.
Karar:
 

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nce 07.08.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2008/87158 İKN’li Şırnak (Merkez) Belediyesi Otogar İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Özışıklar İnş. ve Tic. Koll. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun24.11.2008 tarih ve 2008/UY.III-4748 sayılı kararı ile;

 

4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına” karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının yürütmenin durdurulması istemiyle, Davacı Özışıklar İnş. ve Tic. Koll. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 9 uncu İdare Mahkemesince 18.02.2009 tarihli E:2008/2177 sayılı yürütmenin durdurulması kararı ile; “4734 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde belirtilen açık ihale usulü ile ihale yapılması halinde, kaç teklif verilmesi ve teklif bedelinin yaklaşık maliyete oranının ne olması gerektiği hususunda mevzuatta bir belirleme veya kısıtlama bulunmamakta olup, her ihalenin kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Şikâyete konu ihalede 8 istekli tarafından teklif verildiği,  5 isteklinin teklifinin mevzuata uygun şekilde değerlendirme dışı bırakıldığı, yaklaşık maliyetin altında 2.735.000 YTL fiyat önerdiği anlaşılmıştır.

 

Bu ihalede yeterliliği sağlayamayan ve değerlendirme dışı bırakılan bir isteklinin teklif bedeli ile hukuken geçerli “Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklif” bedeli mukayese edilemez. Böyle bir uygulamanın kabulü halinde tüm ihalelerin iptali gerekir. Kaldı ki, idarenin mevcut ödeneğinin de geçerli teklifleri karşılayabildiği anlaşılmaktadır.

 

Her ne kadar idarece 4734 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükmü dikkate alınarak ihalenin iptal ihalenin iptal edildiği belirtilmekte ise de; bu husus idarece somut olarak ortaya konulmadığından, hukuken kabul edilebilecek nitelikte bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

Bu durumda, yukarıda belirtilen hususlar göz önüne alındığında, dava konusu ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.” şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/2 inci maddesinde;Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28/1 inci maddesinde ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- 24.11.2008 tarih ve 2008/UY.III-4748 sayılı Kurul Kararının iptaline,

 

2-  İdarenin, ihalenin iptaline yönelik kararının iptaline,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

 

Dr. Hasan  GÜL

Başkan

 

Ali  KAYA

II. Başkan

Bahattin  IŞIK

Kurul Üyesi

Ali Kemal  AKKOÇ

Kurul Üyesi

 

Kazım  ÖZKAN

Kurul Üyesi

Adem  KAMALI

Kurul Üyesi

Hicabi   ECE

Kurul Üyesi