Sayısal Hali Hazır Harita İşi yürütmeyi durdurma kararı

Toplantı No  : 2009/006
Gündem No  : 31
Karar Tarihi : 19.01.2009
Karar No  : 2009/MK-5

Şikayetçi:
 Kaplan Harita ve İnş. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı
Gündem Konusu:
 .09.2008 tarih ve 2008/UH.I-3692 sayılı Kurul Kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 15. İdare Mahkemesinin 03.12.2008 tarih ve E:2008/1064 sayılı Yürütmeyi Durdurma Kararına ilişkin işlem tesis edilmesi.
Karar:
 

İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı’nca 25.04.2008 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan “Keles-Bursa Sayısal Hali Hazır Harita İşi” ihalesine ilişkin olarak yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine alınan Kamu İhale Kurulunun 09.09.2008 tarih ve 2008/UH.I-3692 sayılı kararında;

“4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,”

 

oyçokluğu ile karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Kaplan Harita ve İnş. Ltd. Şti. tarafından açılan davada, Ankara 15. İdare Mahkemesinin 03.12.2008 tarih ve E.2008/1064 sayılı kararı ile;

 

Dava, İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından 25.04.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Keles-Bursa Sayısal Hali Hazır Harita işi” ihalesinin iptal edilmesi işlemine karşı davacı şirketin yaptığı itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun 09.09.2008 gün ve 2008/UH.1-3692 sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 54. maddesinde, İdareler ve ihale komisyonlarının, ihalelerin bu Kanunda belirtilen esas ve usullere uygun olarak yapılması hususunda yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusuna karşı da sorumlu oldukları, bu sorumlulukların ihlali sonucu bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusu tarafından yazılı şikâyet suretiyle inceleme talebinde bulunulabileceği, 55. maddesinde; yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusu tarafından öncelikle idareye şikâyette bulunulacağı, bu şikâyetlerin, sözleşme imzalanmamışsa ve şikâyete yol açan durumların farkına vardığı veya farkına varmış olması gerektiği tarihi izleyen onbeş gün içinde yapılmışsa, İdarece dikkate alınacağı, İdarenin, şikâyetin verilmesini izleyen otuz gün içinde gerekçeli bir karar ile şikayeti sonuçlandıracağı, belirtilen süre içinde bir karar alınmaması veya süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda aday veya isteklinin, karar verme süresinin bitimini veya karar tarihini izleyen onbeş gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunabileceği, Yasanın Kamu ihale Kurulu tarafından inceleme başlıklı 56. maddesinin; 1. fıkrasında; ihalelere ilişkin olarak yapım müteahhidi, tedarikçi ya da hizmet sunucusu tarafından, sözleşme imzalanmadan önce Kuruma bu Kanun hükümlerine uygun olmadığı, iddia edilen ve düzeltilmesi istenilen durumların bildirilmesi kaydıyla itirazen şikayet başvurusunda bulunulabileceği, 2. fıkrasında da; Kurulun, Kuruma gelen itirazen şikayet başvurularıyla ilgili olarak gerekçesini belirtmek suretiyle; İdare tarafından düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayacak durumlarda düzeltici işlemi belirleyeceği veya İhale sürecinin devam etmesine engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek bu Kanuna ve ilgili mevzuatına aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde ihale işlemlerini iptal edeceği, ya da İtirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığını belirleyeceği, hükümlerine yer verilmiştir. 4734 sayılı Kamu ihale Kanunun “Bütün Tekliflerin Reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39. maddesinde; “ihale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir, ihalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü yer almış, Kanun maddesinin gerekçesinde; tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi nedenlerle, ihalenin iptal edilebileceği açıklanmıştır.

 

Anılan Kanununun “İhalenin Karara Bağlanması ve Onaylanması” başlıklı 40. maddesinin 5 ve 6. fıkrasında ise; “İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir. İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.” kuralı yer almıştır.

 

Dava dosyasının incelenmesinden, “Keles-Bursa Sayısal Hali Hazır Harita İşinin” İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığınca 25.04.2008 tarihinde Açık İhale Usulü ile ihale edildiği ve yaklaşık maliyeti 197.689,84 YTL, kullanılabilir ödeneği 27.000.000,00 YTL olan ihalede 9 adet isteklinin ihale dokümanı satın aldığı, 6 isteklinin teklif verdiği, ihale komisyonunca 1 isteklinin değerlendirme dışı bırakılmasından sonra, geriye kalan isteklilerden ihaleye 137.000,00.-YTL teklif vermek suretiyle katılan davacı şirket teklifinin, ihale komisyonunca ekonomik açıdan en avantajlı teklif görülerek ihale yetkilisinin onayına sunulduğu, ihale yetkilisince; teklif edilen bedellerin birbirine çok yakın olması nedeniyle ihalede gerekli rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesiyle ihale komisyonu kararı onaylanmayarak, söz konusu ihalenin iptal edildiği, davacı şirketin iptal işlemine ilişkin idareye yaptığı şikayet başvurusunun, idarece reddedilmesi ve yapılan itirazen şikayet başvurusunun Kamu İhale Kurulu’nun 09.09.2008 gün ve 2008/UH.I-3692 sayılı kararı ile uygun bulunmaması üzerine anılan işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

 

Olayda, ita amiri tarafından teklif edilen bedellerin birbirine çok yakın olması nedeniyle ihalede gerekli rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesiyle ihale komisyonu kararı onaylanmayarak ihale iptal edilmiş ise de; teklifi değerlendirmeye alınan 5 firmanın teklif etmiş olduğu tutarların %15 ila %31 indirim aralığında kaldığı, %31 civarında indirim ile davacı şirket teklifinin yaklaşık maliyetin altında ve en uygun teklif olduğu, belirtilen oranlar ile işin maliyet bedeli kıyaslandığında teklif edilen tutarların birbirine çok yakın bulunmadığı, istekliler arasında anlaşmalı teklif sunma ve benzeri bir tespit ve iddiaya yer verilmediği, sonuç olarak dava konusu ihalede rekabet ortamının oluşturulduğu kanaat ve sonucuna varıldığından, bunun aksi düşünce ile tesis edilen davaya konu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği” gerekçesi ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

2709 sayılı T.C Anayasasının 138/4 üncü maddesinde, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan; 2577 sayılı İdari yargılama Usulü Kanununun 27/2 nci maddesinde; Danıştay veya idari mahkemelerin idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28/1 inci maddesinde ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Buna göre İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı’nca 25.04.2008 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan 2008/21106 ihale kayıt numaralı “Keles-Bursa Sayısal Hali Hazır Harita İşi” ihalesine ilişkin olarak yapılan şikayet başvurusu üzerine alınan Kamu İhale Kurulu’nun 09.09.2008 tarih ve 2008/UH.I-3692 sayılı kararının yürütülmesinin, Ankara 15. İdare Mahkemesinin 03.12.2008 tarih ve E.2008/1064 sayılı kararı ile durdurulmuş olması nedeniyle Kamu İhale Kurulunca kararın icaplarına göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

Ankara 15. İdare Mahkemesinin 03.12.2008 tarih ve E.2008/1064 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne dair kararının uygulanması için;

 

1- Kamu İhale Kurulu’nun 09.09.2008 tarih ve 2008/UH.I-3692 sayılı Kararının iptaline,

 

2- Anılan Mahkeme kararı doğrultusunda, İdarenin ihalenin iptaline ilişkin kararının iptaline,

 
Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

Dr. Hasan  GÜL

BAŞKAN

 

Ali  KAYA

II. Başkan

Bahattin  IŞIK

Kurul Üyesi

Ali Kemal  AKKOÇ

Kurul Üyesi

 

Hakan  GÜNAL

Kurul Üyesi

Kazım  ÖZKAN

Kurul Üyesi

Adem  KAMALI

Kurul Üyesi

 

Abdullah  DÜNDAR

Kurul Üyesi

Hicabi   ECE

Kurul Üyesi