Sözleşmenin her iki tarafın kusuru ile fesih edildiği halde taraflar herhangi bir zarar ziyan talebinde bulunamayacakları, sadece mal varlığına kattıkları değerlerin sebepsiz zenginleşme kurallarınca iadesini isteyebileceği hakkında.

Karar

 – K A R A R –

Yargıtay 15.HD

E:2012/3209

K:2012/6601

O halde sözleşmenin bozulmasında tarafların ortak kusurlu olduklarının kabulü ile sözleşmenin tasfiyesine karar verilmesi gerekir. Akdin ortak kusur sebebiyle tasfiyesinde ise kâr kaybına hükmedilemez. Taraflar birbirlerinin mal varlığına kattıkları değerlerin sebepsiz zenginleşme kurallarınca iadesini isteyebilir.

Tüm bu açıklamalara göre mahkemece yapılacak iş, tarafların sözleşmenin feshine ortak kusurları ile sebep olduklarından, davacıların kâr kaybına ilişkin talebini reddetmek, davalılar yararına yapılan ödemeleri ve faydalı masrafların yapıldığı tarihteki bedellerinin bilirkişilerden alınacak ek raporla saptamak, tapudaki payları oranında davalılardan tahsiline karar vermekten ibarettir. Bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ve hatalı değerlendirmeyle davanın tamamen kabulü doğru olmamış, bozulması gerekmiştir.