Yaklaşık maliyet “………. İşi”nde, yaklaşık maliyet hesabının ayrıntılı bir şekilde hazırlanmaması sonucu, Hizmet İşleri Uygulama Yönetmeliğine aykırı şekilde ihaleye çıkılması hususu ile ilgili olarak yapılan inceleme

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2011
Dairesi 5
Karar No 6
İlam No 6
Tutanak Tarihi 13.12.2012
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

Yaklaşık maliyet

“………. İşi”nde, yaklaşık maliyet hesabının ayrıntılı bir şekilde hazırlanmaması sonucu, Hizmet İşleri Uygulama Yönetmeliğine aykırı şekilde ihaleye çıkılması hususu ile ilgili olarak yapılan incelemede;

………. İşi ile ilgili olarak hazırlanan yaklaşık maliyet raporunda 3 firmadan teklif alındığı ve bu tekliflerin aritmetik ortalamasının alınarak yaklaşık maliyetin ……….TL hesaplandığı görülmüştür.

Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde; “Yaklaşık maliyet: İhale yapılmadan önce idarece her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere hesaplanan ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilen, ihale ve ön yeterlik ilanlarında yer verilmeyen, isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmayan, ihale konusu hizmetin öngörülen bedelini, ifade eder” denilmektedir.

Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler” başlıklı 7 nci maddesinde; “İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ayrıntılı fiyat ve gerektiğinde miktar araştırması yapılmak suretiyle ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir” hükmü yer almaktadır.

Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8 inci maddesi;

“(1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

(2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

Esas alınır.

(3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

…” şeklindedir.

Aynı Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9 uncu maddesi ise;

“ Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.

Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek cümle:RG-16/7/2011-27996) (3) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.” Şeklindedir.

Öncelikle Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi uyarınca götürü bedel üzerinden teklif almak suretiyle gerçekleştirilecek hizmet alımlarında işin yapımına ilişkin bir cetvel hazırlanacak, ve bu cetvelde işçilik, malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen bedellerin toplamı alınarak yaklaşık maliyet hesaplanması yapılacaktır. Yani idare tarafından hazırlanan bir yaklaşık maliyet cetvelinin olması, bu cetvelde hizmet işine ilişkin işçilik, malzeme, ekipman ve diğer unsurların miktar ve fiyatlarının yer alması gerekmektedir. İdare bu fiyatları belirlerken de Yönetmeliğinin 8 inci maddesinde ki esas ve usuller doğrultusunda yaklaşık maliyete esas fiyatı belirlemek zorundadır. İdare Kamu idare ve müesseselerince hizmetin niteliğine göre belirlenmiş fiyatları, ya da İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer hizmetlerdeki fiyatlar ve ücretleri ya da İlgili meslek odalarınca belirlenmiş fiyatları esas alarak yaklaşık maliyeti belirleyecek eğer idare ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerine ilişkin fiyatların yukarıdaki şekilde tespit edilememesi halinde, yapılacak fiyat araştırması kapsamında; o hizmete ilişkin alınacak fiyat tekliflerinin ortalaması alınmak suretiyle belirlenecektir.

……….. A.Ş. yüklenimde olan toplam ……….TL ihale bedelli ………. Hizmet Alımına ilişkin olarak yaklaşık maliyet belirlenirken, yaklaşık maliyetin unsurlarını ortaya koyan bir cetvelin hazırlanmadığı anlaşılmıştır. Yalnızca üç firmadan fiyat teklifi alınarak yaklaşık maliyet hesaplanması yoluna gidilmiştir.

İdareler hizmet alımı ihalesine çıkmadan önce hizmet alımları uygulama yönetmeliğinde belirlenen esas ve usuller uyarınca ayrıntılı miktar ve fiyat araştırması yaparak ihtiyaç duyduğu hizmetin kendisine maliyetinin ne olacağı konusunda detaylı hesaplamalar yaparak yaklaşık maliyeti belirlemek ve bunu dayanaklarıyla beraber bir hesap cetvelinde göstermek zorundadır.

Yaklaşık maliyetin gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi, bütçenin programlanmasında, ihale ilan sürelerinin, ihaleye katılımda yeterlilik kurallarının, ihalenin yabancı isteklilere açık olup olmadığının belirlenmesinde, verilen tekliflerin değerlendirilmesinde, ihale konusun işin en uygun fiyatla temin edilmesinde çok büyük önem taşımaktadır. Yani ihalenin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için idareler tarafından yaklaşık maliyetin gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu işte, yaklaşık maliyet tespitinde Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda belirtilen hükümlerine uyulmamış ise de;

Savunmalarında; bundan sonra söz konusu ihale ve benzer işlerin, birim fiyat olarak ihaleye çıkılabilmesi için teknik şartname hazırlama çalışmalarına başlandığı belirtildiğinden, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesinde tanımlanan kamu zararı oluşmadığından ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,

…Karar verildi.