Yurtdışı gezisine katılan İl Genel Meclis üyeleri ile idarece kendilerine refakat etmeleri uygun görülen idari personel için bütçeden ulaşım, konaklama hizmet alım giderleri ile gündelik ödenmesi.

Kamu İdaresi Türü Özel İdareler
Yılı 2015
Dairesi 1
Karar No 10627
İlam No 135
Tutanak Tarihi 2.2.2017
Kararın Konusu Harcırah Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun “İl özel idaresinin görev ve sorumlulukları” başlıklı 6 ncı maddesinde;

“İl özel idaresi mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla;

a) Gençlik ve spor, sağlık, tarım, sanayi ve ticaret; Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyeleri hariç ilin çevre düzeni planı, bayındırlık ve iskan, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, kültür, sanat, turizm, sosyal hizmet ve yardımlar, (…)

Yapmakla görevli ve yetkilidir.”

“İl özel idaresinin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 7 nci maddesinin (a) bendinde;

“Kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirebilmek için her türlü faaliyette bulunmak, (…)”

“İl genel meclisi” başlıklı 9 uncu maddesinde; “İl genel meclisi, il özel idaresinin karar organıdır.(…)”

“İl genel meclisinin görev ve yetkileri” başlıklı 10 uncu maddesinin (m) bendinde;

“Yurt içindeki ve yurt dışındaki mahalli idareler ve mahalli idare birlikleriyle karşılıklı işbirliği yapılmasına karar vermek.”

hükümleri yer almaktadır.

İl Genel Meclisinin … tarih ve … sayılı kararına istinaden ..-… tarihleri arasında .., … ve …’a düzenlenen resmi gezi kültür, sanat ve turizm hizmetlerine yönelik olmakla birlikte ülkeler arasında işbirliğini de amaçladığından, yukarıda belirtilen hükümlere uygundur.

6245 sayılı Harcırah Kanununun “Yurtdışında yol masrafı” başlıklı değişik 29 uncu maddesinde; yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında …, tren, vapur veya uçak bilet bedelinin yol masrafı olarak ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun değişik 34 üncü maddesinde yer alan;

“Yurtdışında verilecek gündeliklerin miktarı:

Bu Kanun gereğince verilecek yurtdışı gündeliklerinin miktarı, gidilecek ülkeye, memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre, mali yıl itibariyle ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tayin olunur.”

hükmü uyarınca 1 Ocak 2015 tarihli 29223 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/7128 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar’ın 4 üncü maddesinde;

“ (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların %50 artırılması suretiyle hesaplanır.

(2) Türkiye’den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin %40’ına kadar miktar için bir ödeme yapılmaz.. %40 aşması halinde ise aşan kısmın sadece %70’i ayrıca ödenir. …”

Denilmektedir.

Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar’ın 4 üncü maddesinde, yurtdışına geçici görevle gönderilenlere seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündeliklerin %50 artırımlı olarak hesaplanacağı belirtilmekle birlikte katılımcılara ait gündelikler artırımlı olarak hesaplanmamıştır. Katılımcılara ait uçak bileti ve konaklama bedelleri ise tur şirketine ödenmiş olduğundan, düzenlenen harcırah beyannameleri ekinde söz konusu giderlere ait kanıtlayıcı belgeler yer almamaktadır. Her ne kadar 6245 sayılı Harcırah Kanununun 29 uncu maddesi ve Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar’ın 4 üncü maddesi uyarınca uçak biletlerinin ve konaklamaya ilişkin faturaların harcırah beyannameleri ekinde yer alması gerekiyorsa da, katılımcılara ait gündelikler %50 artırımlı olarak hesaplanmadığından, ödenmesi gereken yurtdışı geçici görev yolluğu aşılmamıştır. Bu nedenle kamu zararı oluşmayan … TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına,

Üye …’in; “İl Genel Meclisinin kararında, gidilen ülkelerdeki yerel yönetimler ve ilgili diğer teşkilatlarla temas edilerek inceleme yapılması ile resmi ve özel heyetler arası ziyaret ve görüşmelerde bulunulması kararlaştırılmış olmasına rağmen gezi programından seyahat edilen ülkelerde herhangi bir resmi/özel görüşme veya toplantı yapılmadığı görülmektedir. Bu nedenle İl Genel Meclisi kararının amacına uygun olarak gerçekleştirilmeyen ve İl Özel İdaresinin görevleriyle bir ilgisi bulunmayan bu gezi için gerek tur firmasına gerekse katılanlara herhangi bir ödeme yapılması mümkün olmadığından, oluşan kamu zararının sorumlularına ödettirilmesi gerekir.”

Şeklindeki görüşüne karşın, oy çokluğuyla,